31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Jutri spominska slovesnost v spomin na očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika pred DZ RS

Jutri, v petek, 10. januarja 2020, ob 13. uri Klub seniork in seniorjev pri SDS pred poslopjem Državnega zbora Republike Slovenije organizira spominsko slovesnost v spomin na očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika.

 

Spomnimo. Pučnik se je rodil 9. marca 1932 in umrl 11. januarja 2003. V slovensko zgodovino se je zapisal kot politični disident in zapornik v prejšnjem, totalitarnem komunističnem režimu, predsednik Socialdemokratske (zveze) stranke Slovenije in predsednik Demokratične koalicije Slovenije – DEMOS, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni spomladi 1990 in kot vladajoča koalicija v letih 1991−1992 Slovenijo uspešno osamosvojila ter dosegla njeno mednarodno priznanje. Slavnostna govornica na prireditvi bo zgodovinarka in direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver, ki bo prav v teh dneh izdal knjigo o dr. Jožetu Pučniku. KSS pri SDS zato vabi vse, ki cenijo Pučnika, na spominsko slovesnost pred »hram demokracije« v slovenski prestolnici.

Naj ob tem spomnimo, da je koalicija DEMOS Sloveniji odprla pot v demokratizacijo, omogočila osamosvojitev ter v vojni za Slovenijo ubranila slovensko samostojnost.

V sredo pred 30 leti, to je 8. januarja 1990, ko so začeli teči roki za izvedbo volitev, je bil podpisan nov, volilni sporazum koalicije DEMOS, ki je opredeljeval razširjeno članstvo v koaliciji in napovedal skupen nastop na prvih večstrankarskih volitvah v aprilu 1990. S podpisom sporazuma sta se Demosu pridružila Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije in tako je nastala velika koalicija Demos. Sporazum so v imenu SDZS podpisali Jože Pučnik in Andrej Magajna, Rajko Pirnat in Janez Janša v imenu SDZ, Dušan Plut v imenu Zelenih Slovenije in Alojz Peterle v imenu SKD.

Zadnje novice

Sorodne vsebine