16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Jutri sončno, a z minus 13 zjutraj

Danes bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem v južni Sloveniji pa pretežno oblačno, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Na Štajerskem in v Prekmurju ter ponekod na Gorenjskem bo pihal severni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem do okoli 7 stopinj Celzija. V soboto bo po večini sončno, predvsem v vzhodni in ponekod v severni Sloveniji pa bo sredi dneva in popoldne občasno več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah lahko megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -13 do -6, predvsem v alpskih dolinah in na planotah Notranjske okoli -17, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -3 do 3, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.

Obeti: V nedeljo se bo čez dan od zahoda pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodnik. Popoldne ali proti večeru se bodo v hribovitih krajih zahodne Slovenije začele pojavljati padavine, ki se bodo do ponedeljka zjutraj razširile proti severovzhodu. Po nižinah bo deževalo. V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo čez dan od zahoda oslabele in ponekod lahko tudi prehodno ponehale. Meja sneženja se bo spuščala.

Vremenska slika: Nad osrednjim Sredozemljem in jugozahodnim Balkanom je območje nizkega zračnega tlaka. Od severa priteka nad naše kraje hladen in postopno bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo delno jasno, v notranjosti Hrvaške in deloma na Madžarskem pa bo zmerno do pretežno oblačno. Ob Jadranu bo pihala zmerna, pod Velebitom močna burja. V soboto bo po večini sončno, predvsem v krajih severno in vzhodno od nas občasno več oblačnosti.

Biovreme: Pri najbolj občutljivih se bodo še pojavljale manjše vremensko pogojene težave, ki se bodo kazale predvsem kot nerazpoloženost, težave z zbranostjo in manjša delovna storilnost. Večini ljudi pa vreme ne bo povzročalo opaznih težav.

 

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom se lahko na dovolj strmih pobočjih ob večji obremenitvi snežne odeje sproži snežni plaz, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov. Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Zaradi nizkih temperatur se vrhnja plast snega zelo počasi preobraža. V snežni odeji je šibka plast, po kateri se lahko ob večji obremenitvi sproži plaz sprijetega, suhega snega.

Danes bo precej jasno, le ponekod v sredogorju bo občasno bolj oblačno in ponekod lahko tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Baza oblakov bo visoko nad vrhovi. V visokogorju bo pihal zmeren do močan severni veter, nižje pa bo šibkejši. Segrelo se bo, popoldne se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 metrov. V nedeljo se bo čez dan postopno pooblačilo, predvsem v hribih Notranjske in severne Primorske ter v zahodnih in južnih Julijskih Alpah bo tudi megleno. Popoldne bodo tudi vrhovi drugod lahko v oblakih. Proti večeru se bodo v hribih na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo predvidoma med 700 in 1000 metri nadmorske višine, v ponedeljek pa se bo nekoliko znižala. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik.

Sneg bo danes in jutri ostal mehak, veter pa bo delal nove zamete. V soboto se bo zaradi otoplitve v sredogorju sneg nekoliko ojužil in preobrazba se bo pospešila. Ob padavinah v noči na ponedeljek pa se bo nevarnost snežnih plazov zlasti v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah spet povečala predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov, kjer bo sneg bolj suh. Jugozahodni veter bo prenašal novi sneg v zamete.

Zadnje novice

Sorodne vsebine