11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Jutri: [ODBOR ZA PRAVOSODJE] Je Slovenija z izjavo sodnika v primeru Novič dosegla pravosodno dno?

Do sedaj so opozorila o nepravilnostih v pravosodju prihajala zunaj tega sistema, sedaj pa je konkretno opozorilo prišlo neposredno iz sodniških vrst.

Članice in člani odbora z pravosodje bodo na jutrišnji nujni seji obravnavali predlog priporočila za izredno sejo državnega zbora, ki smo ga pripravili v poslanski skupini SDS, in sicer v zvezi z zlorabami v pravosodju in o vplivih na neodvisne sodne odločitve.

Spomnimo. Sodnik Zvjezdan Radonjič je v svoji obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču, ki  je bil oproščen za umor nekdanjega direktorja Kemijska inštituta, izpostavil in opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen v času procesa, s katerim se ga je hotelo disciplinirati in diskreditirati, ker je proces vodil po edinem pravem in nujnem načelu pravičnosti. Že po prvih narokih v omenjeni zadevi so se začeli pritiski na predsednika okrožnega sodišča, da naj sodnika Radonjića disciplinira in da sodi, kot je treba. Kaznovanje sodnika Radonjića naj bi predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. K sodniku Radonjiću je ves čas prihajala sodnica, ki je bila bojda neposredno v stikih z državnimi tožilci in mu namigovala, naj Noviča ne oprosti. Sodnik Radonjić je bil priča medijskim pritiskom in brskanju po njegovem zasebnem življenju, celo po njegovih zdravniških mapah. Ob izreku je še napovedal, da ker je želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa se bo verjetno znašel v suspenzu.

Do sedaj so opozorila o nepravilnostih v pravosodju prihajala predvsem zunaj tega sistema, sedaj pa je res konkretno opozorilo prišlo neposredno iz sodniških vrst. »V normalni državi bi dogajanje okoli procesa Novič streslo in pretreslo sam pravosodni vrh. Zadeva okoli procesa Novič je pomembna in terja konkretne odgovore in ukrepe,« je ob predstavitvi zahteve za sklic izredne seje povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert in dodala: »V dobro državljank in državljanov je potrebno najti pot iz pravosodnega blata, v katerem je ta država, še toliko bolj, ker to ni en in edini primer. V priporočilu smo v poslanski skupini SDS spomnili tudi na primere Patria, Kangler, in Magajna. »Lahko se vprašamo, koliko je še takšnih primerov, ko se posamezniki s sodnim sistemom ne morejo spopasti, ker za to nimajo denarja. Posledice nedopustnih ravnanj so trajne, trpljenje posameznikov in njihovih družin je neizmerljivo. Ni je odškodnine, ki bi ublažila nedopustno ravnanje pravosodnega sistema. Moramo se nehati zanašati na to, da bo sodne krivice popravljalo Evropsko sodišče za človekove pravice. Red je potrebno vzpostaviti doma in vzpostaviti tudi zaupanje v naše organe,« je bila jasna poslanka SDS.

V poslanski skupini ob tem še opozarjamo na neodziv predsednika države v dani situaciji, kar je po našem mnenju zaskrbljujoče, neustrezen odziv  ministrice za pravosodje Katičeve pa izkazuje, da nujnih ukrepov ministrstva pravzaprav ne bo.

Priporočilo za izredno sejo, ki smo ga pripravili, vsebuje naslednje predloge sklepov:

1. Priporoča Vladi RS, da v sodelovanju s Policijo in Vrhovnim državnim tožilstvom RS, opravi analizo vseh postopkov v zadevi dr. Milka Noviča  in drugih podobnih zadev (vsaj Patria, primer Kangler, primer Magajna), ki so pripeljali do hudih kršitev človekovih pravic in svoboščin prizadetih posameznikov, ter da na podlagi izsledkov predlaga take zakonske spremembe, ki bodo v veliko večji meri preprečevale kršitve človekovih pravic in svoboščin.

2. Priporoča Vrhovnemu sodišču RS, da opravi analizo vseh postopkov sojenja v zadevi dr. Milko Novič (predvsem poskus vplivanja na sodniške odločitve) in drugih podobnih zadev (vsaj Patria, primer Kangler, primer Magajna), ki so pripeljali do hudih kršitev človekovih pravic in svoboščin prizadetih posameznikov v postopkih sojenja, ter da na podlagi izsledkov po potrebi Državnemu zboru RS predlaga rešitve, ki bodo v veliko večji meri preprečevale kršitve človekovih pravic in svoboščin v sodnih postopkih.

3. Priporoča Vrhovnemu sodišču RS in Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS, da opravita celovito analizo vseh navedb okrožnega sodnika Zvjezdana Radonjića, ki jih je izrekel v postopku izreka sodbe dr. Milku Noviču in se nanašajo na pritiske posameznikov na neodvisno in pravično sojenje v konkretnem primeru, ter po potrebi v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepata zoper tiste, ki so izvajali takšne pritiske.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa nujne seje odbora na TV Slovenija 3 ob 9. uri!

Zadnje novice

Sorodne vsebine