2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Jure Leben po odhodu z ministrstva dal košarico tudi Cerarju in izstopil iz SMC. Je to posledica dejstva, da ga je Cerar žrtvoval, ko je reševal svojo kožo?

Zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben je po odstopu z ministrske funkcije zdaj tudi izstopil iz SMC. V stranki so za STA navedli le, da “njegove razloge osebne narave” razumejo. Mediji se ob tem sprašujejo tudi, ali bo Leben, ki za zdaj pojasnil ne daje, prestopil v LMŠ.

 

V SMC so potrdili, da so Lebnovo izjavo prejeli, Leben sam pa je izstop potrdil za Delo. Več ni želel komentirati, napovedal je le, da se vrača na prejšnje delovno mesto, kjer je imel med ministrovanjem zamrznjeno pogodbo. Ko bo tudi formalno predal posle na ministrstvu svojemu nasledniku, ki bo predvidoma Simon Zajc, se bo Leben torej vrnil v družbo BLS Sinergije, ki se ukvarja s poslovnimi usmeritvami. Še vsaj dva tedna bo Leben zaradi poškodbe noge sicer na bolniški, še dodaja spletno Delo.

Na spletnem Večeru so ob tem spomnili še, da je Leben že pojasnil, da za nadomestilo, ki ministrom pripada po pol leta opravljanja funkcije, ne bo zaprosil.

Hkrati so dodali, da je bil Leben, ki je (bil) s predsednikom SMC Mirom Cerarjem povezan tudi prijateljsko oziroma družinsko, eden od ustanovnih članov stranke, vseskozi, sploh pa v zadnjem obdobju je veljal za enega od bolj izpostavljenih politikov. Odnosi z vrhom SMC so se po pisanju Večera krhali že nekaj časa, tudi pred novim izbruhom afere maketa, saj naj bi marsikoga motila Lebnova vse višja priljubljenost v javnosti. Ob zadnjem izbruhu afere pa Leben v stranki naj ne bi imel dovolj zaslombe.

Ob tem, ko je Leben svoj odhod z ministrske funkcije uskladil s premierjem Marjanom Šarcem, in ob dejstvu, da je bil Šarec z Lebnovim delom zadovoljen in je napovedal, da bosta še sodelovala, če organi pregona v zgodbi z maketo ne bodo našli nepravilnosti pri Lebnovem minulem delu, je bilo v zadnjih tednih slišati vse več ugibanj, ali bi Leben v prihodnosti lahko postal član LMŠ.

Leben je s funkcije odšel zaradi očitkov, povezanih z maketo za drugi tir, projekt, ki ga je vodil kot državni sekretar v nekdanji vladi Mira Cerarja. S Šarcem sta namreč ugotovila, da bo v pregretih razmerah težko vodil ministrstvo za okolje, ki ga je kot minister iz kvote SMC prevzel v vladi Marjana Šarca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine