24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Jožef Lenart: Zakaj se državljanu BiH kljub številnim kaznivim dejanjem ne izda prepovedi vstopa v državo?

Državljan BiH brez zaposlitve, urejenega statusa prebivališča in zdravstvenega zavarovanja se v Sloveniji že od leta 1991 »preživlja« s krajami in vlomi.

Poslanec SDS Jožef Lenart je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s ponavljajočimi kaznivimi dejanji osebe brez urejenega statusa za bivanje v Republiki Sloveniji. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V časopisu Delo sem 28. decembra lani zasledil članek, iz katerega izhaja, da so na božični večer vlomilci vlamljali v vozila na parkirišču za cerkvijo v Rakovniku v Ljubljani, medtem ko so bili lastniki vozil v cerkvi. Policist je ujel in pridržal 57–letnega državljana BiH. 

Iz omenjenega članka je razvidno, da se je naslednji dan pri zaslišanju enega od udeleženih vlomilcev ugotovilo, da gre za večkratnega povratnika kaznivih dejanj premoženjskih deliktov – vlomov, kraj – oziroma da se omenjeni 57–letni državljan BiH že od leta 1991 v Sloveniji »preživlja« s krajami in vlomi. Tudi 24. decembra 2018, ko je skupaj še z dvema udeležencema znova vlamljal v vozila, je bil na »pogojnem«, saj naj bi bil obsojen zaradi velike tatvine. Prav tako je iz omenjenega članka razvidno, da omenjena oseba v Sloveniji nima zaposlitve, ne urejenega statusa prebivališča in ne zdravstvenega zavarovanja. V prispevku novinar navaja, da bodo pridržanemu 57–letnemu državljanu BiH preizkusno pogojno kazen, ki velja do leta 2023, gotovo preklicali. Policisti naj bi ga samo v zadnjih dveh letih obravnavali zaradi cele vrste kaznivih dejanj velike tatvine.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Ali ste seznanjeni z omenjenim člankom, ali navedbe držijo in ali je novinar Dela pridobil uradne informacije o omenjenem dogodku od Policije? Kakšna je vsebina te uradne informacije in ali je 57–letni državljan BiH še pridržan?

2. Kako poteka postopek zoper omenjenega pridržanega 57-letnega državljana BiH, v kateri fazi je in ali mu je bila že izdana prepoved vstopa v našo državo?

3. Ali je omenjeni pridržani 57-letni državljan BiH med osebami, ki so vložili zahtevek za odškodnino zaradi t. i. »izbrisa«?

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine