24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Jože Tanko: Zakaj prihaja do tako velikih razlik v cenah vinjet med Slovenijo in Avstrijo?

Glede na število kilometrov cestnega omrežja pa tudi glede na povprečno plačo v Sloveniji in Avstriji je strošek slovenskega voznika za nakup vinjete v primerjavi z avstrijskim voznikom absolutno previsok.

Podpredsednik državnega zbora in poslanec SDS Jože Tanko je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s cestninjenjem. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

1. julija letos je minilo deset let od uvedbe vinjet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Vlada, ki jo je vodil predsednik Janez Janša, je pri tem sledila predvsem cilju, da se promet preusmeri na avtocestno omrežje, kar bo imelo vpliv na izboljšanje prometne varnosti v cestnem prometu ter zmanjševanje izpustov CO2 zaradi boljše pretočnosti čez cestninske postaje. Letna vinjeta je takrat stala 55 evrov, za polletno vinjeto pa je bilo treba odšteti 35 evrov. Od leta 2009 je cena vinjet rasla, tako da nakup vinjete za državljanke in državljane Republike Slovenije predstavlja vedno večji strošek.

V zadnjih časih je v javnosti precej razburjenja povzročila objava podatkov o tem, koliko za vinjete oziroma cestnine plačajo uporabniki avtocest v drugih državah Evropske unije. Zlasti zanimivi so podatki oziroma primerjava s sosednjo Republiko Avstrijo, kjer imajo vozniki na voljo 2.220 kilometrov avtocestnega omrežja, cena za leto 2018 za osebna vozila za desetdnevno vinjeto pa je 9 evrov, za dvomesečno 26,20 evrov in letno 87,30 evrov.

V Republiki Sloveniji, kjer imamo 617 km avtocest in hitrih cest, je potrebno za tedensko vinjeto odšteti 15 evrov, za mesečno 30 evrov, za letno pa kar 110 evrov.

Glede na število kilometrov cestnega omrežja pa tudi glede na povprečno plačo v Republiki Sloveniji in Republiki Avstriji je strošek slovenskega voznika za nakup vinjete v primerjavi z avstrijskim voznikom absolutno previsok. 

Zanima me, zakaj prihaja do tako velikih razlik v cenah vinjet med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo glede na dolžino avtocestnega omrežja, kot tudi, kaj in kdaj bo naredila vlada, da ceno vinjet zniža?

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine