16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Jože Tanko: Politični projekt »Janezi Janše« dobiva 15-krat več državnih sredstev kot Rokodelski center Ribnica

Priča smo arbitrarni presoji pri podeljevanju državnih sredstev posameznim javnim zavodom.

Podpredsednik DZ in poslanec SDS Jože Tanko je na ministra za kulturo Dejana Prešička naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s financiranjem Rokodelskega centra Ribnica. Celotno poslansko pobudo objavljamo v nadaljevanju:

V Vašem odgovoru z dne 23. 10. 2018, ki je vezan na postavljeno poslansko vprašanje v zvezi s financiranjem Rokodelskega centra Ribnica, delež sofinanciranja s strani države utemeljujete z datumom pridobitve pooblastila za izvajanje državne javne službe.

Datum podelitve pooblastila ne bi smel vplivati na delež sofinanciranja države. Če je Rokodelski center Ribnica pridobil javno pooblastilo leta 2013, drugi pa leta 2009, to ne pomeni, da bo zaradi tega Rokodelski center Ribnica dobil 4,4-krat manj državnega sofinanciranja kot npr. Tolminski muzej.

To je neustavno in nezakonito. Gre za arbitrarno presojo pri podeljevanju državnih sredstev posameznim javnim zavodom.

Ni se možno strinjati z Vami, da je na financiranje sredstev Rokodelskega centra Ribnica vplivalo zniževanje sredstev za kulturo. Zavoda Maska in Aksioma, ki sta nosilca političnega projekta »Janezi Janše«, sta financirana nemoteno in zelo izdatno. Letno pridobita približno 15-krat več sredstev kot Rokodelski center Ribnica. 

Spoštovani minister, glede na navedeno na Vas naslavljam pobudi, da se sredstva letnega sofinanciranja za Javni zavod Rokodelski center Ribnica v prihodnjem letu zagotovijo na ravni občine Tolmin, to je 44 %, ter da se morebitna manjkajoča sredstva, ki jih bo ministrstvo zagotovilo za sofinanciranje  Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, gre za 100.000 € letno, prerazporedijo iz drugih postavk ministrstva, npr. iz znižanja sredstev zavodoma Maska in Aksioma.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine