28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Jože Tanko: Na podlagi katerih kriterijev in meril se Vlada RS odloči za pokop z vojaškimi častmi?

Za katere osebe je Vlada RS v zadnjih 5 letih sprejela odločitev, da se jih pokoplje z vojaškimi častmi, na čigav predlog ter po kakšnih meril in kriterijih oziroma kaj so bili razlogi za takšno odločitev?

Podpredsednik državnega zbora in poslanec SDS Jože Tanko je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pogrebom z vojaškimi častmi.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Pravila službe v Slovenski vojski (Uradni list RS, št. 84/09) v 368. členu določajo, koga se lahko pokoplje z vojaškimi častmi. Pravila v tem členu določno naštevajo osebe, ki se lahko pokopljejo z državnimi častmi, kot so: pripadniki slovenske vojske, ki so umrli pri opravljanju vojaške službe, minister in nekdanji minister za obrambo, predsednik Vlade RS, predsednik Državnega zbora RS, nosilci partizanske spomenice 1941, nosilci reda narodnega heroja, nosilci častnega znaka osamosvojitve, predsednik in nekdanji predsedniki Republike Slovenije ter ostali našteti.

Poleg tega pa ta člen določa tudi, da se z vojaškimi častmi lahko pokopljejo druge osebe, če tako odloči Vlada Republike Slovenije. To se je v preteklosti zgodilo kar nekajkrat, in sicer so bile z vojaškimi častmi pokopane tudi znane pokojne osebe, ki so imele zasluge na področju kulturnega udejstvovanja.

Vendar pa smo bili priča tudi temu, da nekatere druge pokojne osebe, ki imajo tudi izjemne zasluge za razvoj slovenske kulture, niso bile deležne te časti. Eden izmed takšnih je pokojni Alojz Rebula, slovenski pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec, ki ni samo avtor bogatega kulturnega in literarnega znanstvenega opusa, temveč prejemnik vsaj 14 slovenskih in tujih uglednih nagrad, med drugim tudi Prešernove nagrade za literarni opus in zlatega reda za zasluge za uveljavljanje slovenstva v zamejstvu. 

V zvezi s tem sprašujem Vlado RS:
1. Na podlagi katerih kriterijev in meril se Vlada RS odloči, da bo pokojni pokopan z vojaškimi častmi, da zagotovi enako in nepolitično obravnavo znanih pokojnih oseb? Kje so ta merila in kriteriji določeni?
2. Za katere osebe je Vlada RS sprejela odločitev v zadnjih 5 letih, da se pokopljejo z vojaškimi častmi, na čigav predlog in po kakšnih meril in kriterijih oziroma kaj so bili razlogi za takšno odločitev?
3. Koliko predlogov za  pokop z vojaškimi častmi po odločitvi Vlade RS je bilo do sedaj zavrnjeno in kakšni so bili razlogi za to?  

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine