23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Požareport: Ekonomist Jože P. Damijan grozil predsedniku uprave Unicredita, hkrati pa ima astronomski, nezavarovan kredit!

Iz bančnega sveta na dan prihaja celovita zgodba o Jožetu P. Damijanu, favoritu za novega guvernerja Banke Slovenije, ki uživa tako podporo Liste Marjana Šarca kot tudi strank DeSUS in Levica. Požareport poroča, da naj bi Socialni demokrati pričeli umikati podporo Damijanu, kar pa ne čudi, glede na to, da na dan prihaja vedno več umazanih podrobnosti, ki pod velik vprašaj postavljajo njegovo kandidaturo za guvernerski stolček. 

Že sam kredit, ki ga je Damijan najel v švicarskih frankih, nakazuje njegovo finančno in poslovno hazarderstvo, kar pa je seveda povsem v nasprotju z guvernersko funkcijo, ki velja za zelo resno. Iz uradnih podatkov Gursa je mogoče razbrati, da se dolg in hipoteka Damijana ne izideta; njegova nepremičnina je namreč vredna 170 tisoč evrov, dolg, ki ga ima pri banki Unicredit, pa znaša 587 tisoč švicarskih frankov. Vsakomur, ki ima nekaj zdrave pameti, je jasno, da 587 tisoč švicarskih frankov ni mogoče zavarovati s pomočjo hipoteke v vrednosti 170 tisoč evrov, saj ta predstavlja manj kot tretjino vrednosti kredita.

Če ste se vprašali, ali ima Damijan za kredit še kakšno drugo zavarovanje, Požareport navaja, da favorit za guvernerski stolček navzven deluje, kot da ga nima. Na podlagi tega številni sklepajo, da je imel Damijan pri banki Unicredit korist, kar pa pomeni, da je nemogoče govoriti o njegovi nepristranskosti, saj je na neobičajen način povezan z eno izmed zasebnih bank. Morebitna nepristranskost na Evropski centralni banki bi lahko vplivala na to, da bi se preverjanje kandidature končalo tako slavno, kot se je zgodilo v primeru Alenke Bratušek, ko je ta želela postati evropska komisarka.

Nameraval obračunati kot v primeru Petrola

Številni viri Požareporta navajajo, da ima zgodba s kreditom Damijana še precej temnejšo plat, saj naj bi aktualni kandidat za guvernerski stolček šel na banko Unicredit in tam grozil danes aktualnemu predsedniku uprave Stefanu Vavtiju, da bo z njim obračunal v primeru, če njegov kredit ne bo konvertiran v evre. Morebiti je z njim nameraval obračunati tako, kot je to storil v primeru Petrola na svojem blogu. Spomnimo. Damijan je kot pravna oseba naročil kurilno olje za ogrevanje hiše na naslovu, na katerem ima poslovne prostore svojega s.p.-ja. Nato pa ga je razjezilo, ker ni dobil popusta, ki je sicer predviden za fizične osebe, zato je Petrol javno obtožil poslovne goljufije.

Damijan sam sebe razkril kot davčni goljuf

S tem pa je Damijan sam sebe razkril kot davčni goljuf, saj je izkoristil dejstvo, da ima v hiši poslovni prostor, in tako stroške ogrevanja prenesel na s.p. S tem, ko podjetje poveča stroške, zmanjša dobiček, posledično pa zmanjša davek na dobiček, zato je to za podjetje smiselno. Očitno je, da je Damijan želel stroške ogrevanja prenesti na poslovno osebo in s tem državo ogoljufati. Ob tem pa je zanimivo tudi samo poslovanje s. p., saj se ta pri poslovanju v zasebne namene pojavlja kar z uradno elektronsko pošto ljubljanske ekonomske fakultete, sama bilanca podjetja pa je naravnost sramotna, glede na to, da je profesor ekonomske fakultete. Po podatkih Gvina Damijan posluje slabo, ima likvidnostne težave, slabo donosnost. Glede na to, da je od leta 2013 kapital negativen, se človek vpraša, kako je mogoče, da si takšna oseba želi postati guverner Banke Slovenije.

Vir vseh bilanc: spletna stran www.pozareport.si

Za zasebne zadeve uporablja službeno elektronsko pošto

Sicer pa je poslovanje njegovega s.p. za podjetniško in drugo poslovno svetovanje ter njegovih drugih podjetij še posebej zanimivo. Prvič, Damijan se pri tem zasebnem poslovanju pojavlja z uradno elektronsko pošto Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, in drugič, bilanca s.p. je tako rekoč sramotna za profesorja te fakultete. Po navedbah poslovnega spletnega portala Gvin ekonomist Damijan posluje »slabo, za naprej ima predvideno še slabše poslovanje, ima likvidnostne težave, obenem pa še slabo donosnost«. Kapital je negativen, vsaj od leta 2013 naprej, kandidat za guvernerja Banke Slovenije »tolče« minus, hkrati pa je 134-odstotno zadolžen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine