5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Jelka Godec: V štirih letih štirikratno povečanje dovoljenj za delo tujih zdravnikov Sloveniji

To, o čemer na ministrstvu pod vodstvom Aleša Šabedra molčijo, je v kratkem pogovoru za tednik Demokracija razkrila poslanka SDS Jelka Godec, predsednica dveh odmevnih parlamentarnih preiskovalnih komisij stanju zdravstvu.

Po nekaterih podatkih Sloveniji primanjkuje kar 500 zdravnikov. Sedaj prihajajo zdravniki in medicinske sestre Balkana. Kako to ocenjujete? 

Da v Sloveniji kronično primanjkuje zdravnikov, dokazujejo tudi odredbe o zgornji meji števila ponudb za delo v RS, ki ga izda ministrstvo za zdravje. Leta 2018 je bila mejna številka 62 zdravnikov, za leto 2020 pa 247. Torej v zgolj dveh letih beležimo štirikratno povečanje dovoljenj za delo tujih zdravnikov v Sloveniji. Največ le-teh pa je na področju družinske medicine in pediatrije. Ob pomanjkanju zdravnikov pa se kaže vedno večje kronično pomanjkanje medicinskih sester oz. zdravstvenega osebja.

Tudi zato se v nekaterih bolnišnicah delo posameznih oddelkov delno omejuje, ali pa se jih celo začasno zapira. Vse to je posledica neurejenega zdravstvenega sistema, nepravilnega načrtovanja na področju razvoja kadrov, zakonske določbe iz prejšnjega mandata, ki so omejile delo mladim zdravnikom, neodzivnost na demografske spremembe… Pri tem pa je šibko tudi vodenje in upravljanje bolnišnic.

Minister Aleš Šabeder je že aprila podpisal uredbo uvozu 90 zdravnikov iz držav, ki niso članice EU. Hkrati slovenski zdravniki odhajajo tujino. Ali nam grozi razpad sistema? 

Razpad sistema se kaže že vsaj dve leti. Kot sem omenila, se zapirajo posamezni oddelki v nekaterih bolnišnicah, zaradi demografskih sprememb na marsikaterem specializiranem področju našega zdravstvenega sistema prihaja do tega, da se bolnike zdravi na hodnikih, prav tako se dogaja, da v bolnišnicah ni dovolj postelj. V času vlade Marjana Šarca, in to po več kot letu dni, ni bilo narejene niti ene sistemske spremembe, ki bi kratkoročno, kaj šele dolgoročno, prilagodila slovenski zdravstveni sistem spremembam demografije in razvoja zdravstvene oskrbe.

Zdi se, da zdajšnja vlada in minister samo nadaljujeta prakso prejšnje vlade in prejšnje ministrice.  Kot kaže, ima minister tudi iste svetovalce, vsaj tako kažejo navedbe dr. Dušana Kebra. Kako to komentirate?

Dušan Keber je imel čas, da svoje znanje pokaže kot minister. Kot svetovalec prejšnji ministrici je prejel tudi honorar za pripravo zakonov, ki jih nikoli nismo videli v DZ. Toda, kakšne in katere svetovalce najame, je odločitev vsakega posameznega ministra. Vsekakor bi bilo bolje, da bi bili svetovalci mlajši, s svežimi idejami o zdravstvenem sistemu, ki ne bi bil več monopolistično centraliziran, kar se nam sedaj obeta. 

Čakalne vrste se podaljšujejo. Kaj nas čaka letu 2020?

Ministrstvo že vsaj pet let poskuša “ugotoviti”, zakaj se čakalne dobe podaljšujejo. Vzroke iščejo enkrat v kvalitetnem vodenju čakalnih seznamov, drugič v nekvalitetnem vodenju čakalnih seznamov. Popolna zmeda. Ne vem, ali se ne zavedajo, da je podaljševanje čakalnih dob posledica neurejenega zdravstvenega sistema, neplačevanje opravljenih storitev bolnišnicam oz. določanje, koliko storitev lahko neka bolnišnica na nekem področju opravi letno. Če se zadeve ne bodo korenito spremenile tudi na področju zavarovalniškega sistema in bodo resnično oblikovali eno monopolistično zavarovalnico, bo še veliko slabše.

Kakšno je vaše stališče do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga predlaga vlada? 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je povsem enostavno ukiniti. Vendar pa je veliko težje preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja v obvezno in sprememba zavarovalniškega sistema, košaric pravic itd. Zelo všečno se sliši, da ljudje ne bodo več plačevali 35 EUR mesečno za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Toda, kako zmotno je to razmišljanje, ko bodo pa morali plačevati obvezno 29 evrov, ob tem, da v ta znesek ni vštet verjetni dodatni prispevek za dolgotrajno oskrbo. Vprašanje za ministra Šabedra je, koliko bo znašal dodaten prispevek za dolgotrajno oskrbo in seveda, kaj se bo v zdravstvenem sistemu spremenilo z ukinitvijo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Odgovor je jasen. 

Intervju je bil objavljen v reviji Demokracija, 12. decembra 2019

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine