14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Jelka Godec: V kateri fazi je likvidacija Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni?

Kdo je likvidacijski upravitelj Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in kdaj se pričakuje končanje likvidacijskega postopka?

Poslanka SDS Jelka Godec je na na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Vlada Mira Cerarja je 21. 12. 2017 sklenila, da ustanovi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (v nadaljevanju: NIOSB), ki kljub obljubam ni nikoli zaživel. Delovanje je spremljalo veliko težav, kar je z zaskrbljenostjo spremljala vsa slovenska javnost.  28. 2. 2019 je vlada Marjana Šarca sprejela Odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda NIOSB. Odlok je začel veljati 1. 3. 2019. Vlada bi morala po tem odloku sprejeti sklep o začetku redne likvidacije do 1. 4. 2019. 

Ker omenjenega sklepa nisem zasledila, me zanima, ali je bil sklep sprejet in kje je objavljen?

Podatek je pomemben za delo preiskovalne komisije, ki se ukvarja z ugotavljanjem odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije. Preiskovalna komisija je bila ustanovljena kot odziv na upravičeno zaskrbljenost slovenske javnosti glede vprašanja, kaj se dogaja in se bo še dogajalo v prihodnje z najbolj ranljivo skupino – otroci in mladoletniki pri vprašanju zdravljenja srčnih bolezni. Ker smo v omenjeni preiskovalni komisiji v fazi zbiranja dokumentacije in smo se do sedaj obračali na NIOSB, predvidevam pa tudi, da se bomo še v prihodnosti, je za njeno delo še kako pomemben podatek o tem, kdo bo prevzel arhive NIOSB. 

Sprašujem tudi, kdo je likvidacijski upravitelj, v kateri fazi je likvidacija in kdaj se pričakuje končanje likvidacijskega postopka?

Zanima me, kdo bo po opravljeni likvidaciji prevzel in hranil arhiv dokumentacije NIOSB?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine