21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Jelka Godec se je odpovedala petinski zaposlitvi

Zakon v Sloveniji dovoljuje, da lahko poslanci, čeprav dobivajo za  svoje delo plačo in zato ne bi smeli opravljati kakšnega drugega poklica, lahko pod določeni pogoji vseeno opravljajo med mandatom »petinsko zaposlitev«.

V osnovi je ta možnost uzakonjena zato, da poslanci, ki so pred izvolitvijo opravljali »zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo« ne bi zaradi opravljanja poslanske službe izgubili stika svojim poklicem in imeli problem z ponovnim vključevanjem vanj, potem, ko bi jim potekel poslanski mandat. Vendar pa del javnosti vidi v tej poslanski petinski zaposlitvi predvsem stranska vrata, da si poslanci pridobijo še dodatek k svojim poslanskim plačam, za katere javnost večinoma tako ali tako meni, da so previsoke. Še zlasti, ker si nekateri poslanci precej na široko tolmačijo določilo »zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo« in bi radi ob poslanski službi še naprej delali kot kulturniki, športni komentatorji… In da ne govorimo o tem, da so nekateri petinsko zaposleni poslanci, ki jim je bila omogočena ta možnost, da ne bi »izgubili stika s poklicem«, po preteku mandata namesto, da bi se takoj vrnili v svoj poklic, raje še naprej vlekli poslansko nadomestilo dokler je bilo to mogoče.

Med poslanci aktualnega sklica državnega zbora, ki so vložili zahtevo za petinsko zaposlitev, je bila le ena poslanka z desne strani političnega pola, Jelka Godec, ki pa se je v začetku februarja odpovedala petinski zaposlitvi, ker je ocenila, da kot predsednica preiskovalne komisije ne bo zmogla še kakovostno opravljati dela predavateljice na Ljudski univerzi.

Petinsko delo si torej »rihtajo« predvsem poslanci levega političnega pola, pri tem pa bode v oči, da jih je daleč največ iz Levice, ki je nekoč najbolj kričala o »poslancih na minimalce«, ker da so preveč plačani za svoje delo. Najbolj glasna med njimi, Violeta Tomić, si je uredila že v prejšnjem mandatu  petinsko zaposlitev kot igralka, njen poslanski kolega Tomaž Terček pa si je ohranil predavateljsko mesto na univerzah v Ljubljani in Mariboru. Še dva poslanca Levice sta dala prošnji za petinsko delo, Primož Siter bi delal na komercialnem radiu, Nataša Sukić pa v zavodu ŠKUC. Poslanca Stranke Alenke Bratušek Maša Kociper in Andrej Rajh tudi opravljata petinsko delo, prva kot pravnica, specializirana za alternativno reševanje sporov, drugi pa kot ocenjevalec raziskovalnih in razvojnih projektov. Milan Brglez (SD) petinsko dela na univerzi v Ljubljani, Andreja Zabret (LMŠ) v Državnem izpitnem centru, poslanec narodnosti Felice Žiža pa kot zdravnik specialist v izolski bolnišnici. Za petinsko zaposlitev je zaprosil tudi Gregor Židan (SMC), ki bi bil rad trener mladih v nogometašev pri Olimpiji.

Sicer pa tudi štirje ministri Jernej Pikalo, Miro Cerar, Andrej Berotncelj in Aleksandra Pivec opravljalo dodatno delo kot predavatelji na univerzah oziroma delajo v raziskovalnih centrih, Petnisko pa je bil zaposlen tudi že odstopljeni minister Dejan Prešiček.

Zadnje novice

Sorodne vsebine