25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Jelka Godec: Samo Fakin priznal, da se čakalnim dobam v času Kolar Celarčeve ni posvečalo pozornosti

Kako novi minister za zdravje Aleš Šabeder ocenjuje izjavo predhodnika Fakina, da se v času ministrovanja Kolar Celarčeve ni posvečalo pozornosti čakalnim dobam?

 

Poslanka SDS Jelka Godec je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s čakalnimi dobami v zdravstvu.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Vaš predhodnik Samo Fakin je na novinarski konferenci po seji Vlade RS, ki je potekala 21. februarja 2019, dejal: »Šest, sedem let nismo posvečali pozornosti velike tem dolgim čakalnim dobam, sedaj pa je malo težko organizacijo dela spremeniti, pa navade.«

V zadnjih letih se je število čakajočih nad dopustno čakalno dobo podvojilo, podatka o tem, koliko pacientov danes čaka na sprejem pri zdravniku, pa ni mogoče dobiti, saj se evidenc o čakalnih dobah ne vodi več.

Katastrofalna bilanca Cerarjeve vlade, ki je imela polna usta obljub, da bodo ubranili in ohranili javno zdravstvo, da bo dostopno in solidarno, so torej pacienti, ki čakajo na ustrezno zdravstveno oskrbo, s čimer jim je kršena tudi ustavna pravica do zdravstvenega varstva. Glede na to, da je vlada pod vodstvom Mira Cerarja med drugim potrdila tudi enkratni program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu v višini 30 milijonov evrov, me v zvezi z izjavo vašega predhodnika glede čakalnih dob zanima:

1. Kako ocenjujete izjavo vašega predhodnika Fakina, da se šest oziroma sedem let ni posvečalo pozornosti čakalnim dobam?
2. Ali se strinjate s konkretnim očitkom, ki je bil izrečen na račun nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc v zvezi s čakalnimi dobami?
3. Glede na to, da je vaš predhodnik Fakin očitno imel podatke, na podlagi katerih je lahko podal takšno izjavo, me zanimajo konkretni podatki, koliko milijonov evrov je bilo namenjenih za skrajševanje čakalnih dob v zadnjih šestih oziroma sedmih letih? Zanima me konkreten podatek za posamezne zdravstvene programe in podatek po letih od 2013 dalje.
4. Ali menite, da izjava vašega predhodnika Fakina ni točna? Če da, zakaj tako menite?
5. Zanimajo me konkretni načrti, ki jih imate v zvezi s skrajševanjem čakalnih dob in tudi, ali se bo ponovno vzpostavilo vodenje evidenc glede čakalnih dob, ki bo javno dostopno vsem?

Zadnje novice

Sorodne vsebine