4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Jelka Godec: Ne potrebujemo le mask. Potrebujejo se še drugo zaščitno opremo; Vlada: Za nadomestitev uporabljenih blagovnih rezerv na voljo deset milijonov evrov

“Ne potrebujemo le mask. Potrebujejo se še drugo zaščitno opremo: obleke/plašči/očala za zdravstveno osebje, kot naprimer: Medical protective clothing TYVEK protective overall (6B) TYVEK protective overall (5B) TYVEK protective overall (3B+4B),” je na Twitterju zapisala Jelka Godec, državna sekretarka zdravstvenega ministrstva in ozvala vse, ki bi lahko pomagali.

Vlada je sicer na današnji seji Zavodu za blagovne rezerve iz proračunske rezerve razporedila sredstva v višini deset milijonov evrov za nadomestitev uporabljenega blaga iz blagovnih rezerv. Sredstva se bodo porabila za nakup novih zalog zaščitnih sredstev, ki so namenjena obvladovanju in zajezitvi epidemije novega koronavirusa, so sporočili z vlade.

Sicer so v skladišče civilne zaščite v Rojah dopoldne dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Napovedal je, da bodo do konca tedna skušali izpeljati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3.

Na trgu je po njegovih besedah ogromno različnih ponudnikov, tako da se blagovne rezerve v tem trenutku dogovarjajo še za približno 11 milijonov trislojnih mask. Minister pričakuje, da bodo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspeli uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju ostalim javnim službam, ki so v stiku z ljudmi, in gospodarstvu.

Ministrstvo za gospodarstvo ter Zavoda za blagovne rezerve iz proračunske rezerve sta zadolžena za nabavo zaščitnih sredstev, ki jih nato dostavijo v skladišče civilne zaščite. Distribucija sredstev pa je v rokah ministrstva za obrambo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine