15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Jelka Godec: Leva koalicija nadaljuje s kršenjem pravic otrok in njihovih staršev

Po petih letih smo še vedno globoko v protiustavnem stanju, kar zagotavljata nekdanja koalicija Mira Cerarja in sedanja koalicija Marjana Šarca.

 

Od odločbe Ustavnega sodišča RS glede neustavnega stanja na področju financiranja javnoveljavnih programov v zasebnih osnovnih šolah bo kmalu minilo pet let. V tem času smo v poslanski skupini SDS že petkrat predlagali spremembo ZOFVI, s katero bi uveljavili odločbo, a je leva koalicija v imenu ideologije vedno znova nasprotovala našim predlogom. Danes bo tako zavrnjen že naš šesti poskus, s čimer leva koalicija nadaljuje s kršenjem z ustavo zagotovljenih pravic otrokom, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javnoveljavnim programom, in njihovih staršem. Stališče poslanske skupine SDS je predstavila Jelka Godec.

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, objavljamo v nadaljevanju.

JELKA GODEC: Vsi tisti, ki ste imeli danes predstavitev stališč poslanskih skupin in vsi tisti, ki še vedno ne veste, kdaj je bila odločba ustavnega sodišča in koliko je bilo obravnav. Obravnav oziroma vloženih predlogov s spremembo zakona ZOFVI je bilo s strani SDS šest in dva predloga vlade – en predlog je bil s strani Mira Cerarja oziroma vlade Mira Cerarja in drugi s strani sedanje koalicije Marjana Šarca oziroma ministra Jerneja Pikala. Torej, danes je šesta zavrnitev predloga SDS, vmes pa torej že dva vladna predloga.

Prav tako je treba podučiti vse tiste, ki ne ločite med javnim šolstvom oziroma javno šolo, šolo, ki jo je ustanovila država ali pa občina, in med zasebnim šolstvom. V Sloveniji se nobena šola ne bo nikoli 100 % financirala iz državnih sredstev. 100 % se financirajo torej šole, ki jih je ustanovila občina oziroma država. Tako da danes še vedno po toliko časa, torej po skoraj petih letih odločbe ustavnega sodišča – 4. 12. 2013 je ustavno sodišče odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v delu, ki se nanaša na javnoveljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z ustavo – še vedno poslušamo laži v tej dvorani oziroma laži, ki se širijo v javnost tudi iz te dvorane. To pa je, da predlagamo, da se zasebne šole financirajo 100 % – ni res! Predlagamo oziroma smo že šestkrat smo predlagali zgolj to, da se javnoveljavni programi, ki so obvezni po ustavi, financirajo 100 %, ne glede na to, kdo je ustanovitelj šole, ali je to zasebnik ali država ali občina.

Kaj je javni interes? Kaj je javni interes vseh nas? Kaj je javni interes družbe? Javni interes je, da se naši, vaši, katerikoli otroci kakovostno izobražujejo in dolžnost učencev je, da obiskujejo osnovnošolski javnoveljavni izobraževalni program. Iz ustave tudi izhaja, da se morajo vsi javnoveljavni izobraževalni programi osnovnošolskega izobraževanja enako financirati. To je tudi v izreku odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014., iz 57. člena ustave prvega odstavka pa izhaja, da je izobraževanje svobodno. Iz 41. člena ustave izhaja, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Torej s tem, ko že pet let ta državni zbor in prejšnja sestava ni uspela oziroma koalicije strank SMC, DeSUS, SD, Levice, SAB, niso uspele izvršiti odločbe ustavnega sodišča, pomeni, da kršijo več določil oziroma več členov Ustave Republike Slovenije. Torej, gre za dolžnost in pravice otrok in staršev iz ustave, ki jim jih danes kratite in ne gre za svobodo države, da bi otrokom ali staršem nalagala, v katero šolo morajo otroka vpisati.

Torej, ustavno sodišče je dalo zakonodajalcu leto dni časa, da odpravi protiustavnost. Danes, po petih letih smo še vedno globoko v protiustavnem stanju in to zagotavljata koalicija Mira Cerarja v prejšnjem mandatu in sedanja koalicija Marjana Šarca. Se pa je poleg omenjene protiustavnosti pojavila še ena, na katero so opozarjali tudi bivši predsedniki ustavnega sodišča. Gre za nespoštovanje odločb ustavnega sodišča, v bistvu še več, gre za zanikanje in iskanje vseh možnih variant, da se izognete izvršitvi odločbe. Barantanje s procenti, barantanje z referendumi, zbiranje podpisov, ideja o spremembi ustave … Torej, v bistvu zanikate ustavno sodišče in se s tem še bolj odločno in vedno bolj odkrito borite na strani tistih, ki si prizadevajo za ukinitev ustavne demokracije.

Kar pa je še najbolj sramotno v Sloveniji pa je, da bivši predsednik države Milan Kučan ustanavlja društvo za zaščito človekovih pravic v Kataloniji, doma pa se podpisuje pod predlog za referendum, ki bi sprožil zanikanje Ustave Republike Slovenije in teptanje človekovih pravic v Sloveniji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine