7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Jelka Godec: Kdaj bo ministrstvo za izobraževanje končno uredilo področje financiranja šolskih tekmovanj?

 

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s šolskimi tekmovanji: Kriteriji za dosego zlatih in srebrnih priznanj bi morali biti na državnem nivoju poenoteni.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Zavod republike Slovenije za šolstvo je v letu 2017 največ denarja za organizacijo šolskih tekmovanj v znanju namenil Mladinski knjigi za tekmovanje Vesela šola, 13.600 evrov, in Skupnosti dijaških domov za Domijado, 11.130 evrov. Organizacijo tekmovanja je zavod sofinanciral še društvu Vesela kuhinja, in sicer za tekmovanje Kuhnapato, sofinanciranje se jim je namreč povečalo z 2375 na 7420 evrov.

V Društvu matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) ter v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pa so opozorili na to, da tekmovanja iz znanja kemije, logike, matematike in naravoslovja v letu 2017 niso bila financirana.

DMFA in ZOTKS sta opozorila tudi na dejstvo, da je bilo okoli 20.000 evrov razpisanih sredstev nepodeljenih, po drugi strani pa naj bi bila Domijada športno tekmovanje, v pravilniku pa jasno piše, da so športna tekmovanja pri financiranju izključena. Organizator tekmovanj DMFA pravi, da posameznih prejemnikov denarja za tekmovanja v znanju ne bi komentiral, se mu pa veliko stvari zdi nerazumljivih. Za organizacijo Vegovega tekmovanja so v letu 2017 prejeli 3795 evrov, a zaradi pobiranja kotizacije v lanskem letu denarja niso dobili, pri fiziki pa so kljub kotizaciji prejeli več denarja.

Zanima me, kakšno je mnenje vlade glede financiranj šolskih tekmovanj? Ali menite, da bi morala biti ta na vsej ravni (osnovnošolsko, medšolsko, regijsko, državno) financirana s strani države oziroma s strani ZRSŠ in RIC? Sedaj so namreč nekatera tekmovanja, ki jih organizirata DMFA in ZOTKS, plačljiva, oziroma šola plača kotizacijo (npr. tekmovanje iz matematičnega znanja Kengurujček, kjer šola plača 1,5 evra na učenca). Zato se šole za to vrsto tekmovanj tudi ne odločijo.

Ministrstvo za izobraževanje še vedno ni uredilo pravilnika in kriterijev za sofinanciranje tekmovanj. Kdaj bo to področje urejeno? Po mojem mnenju bi morali biti kriteriji za dosego zlatih in srebrnih priznanj na državnem nivoju enaki.

Zakaj prihaja do nesorazmerij pri podeljevanju števila zlatih priznanj glede na vrsto tekmovanja (npr. pri tekmovanju iz poznavanja sladkorne bolezni dobi vsak udeleženec tekmovanja zlato priznanje)?

Prav tako pa bi bilo potrebno opraviti razmislek o povezovanju Zoisovih štipendij z rezultati na tekmovanjih iz znanja. Pri štipendijah za nadarjene so do leta 2017 šteli le rezultati s tekmovanj, ki jih sofinancira država, po novem pa s tistih, ki jih je država financirala vsaj enkrat v treh letih. Od rezultatov na takih tekmovanjih pa so odvisne Zoisove štipendije, ki so namenjene mladim z razvojnim potencialom. Kakšne spremembe načrtujete na tem področju?

Zadnje novice

Sorodne vsebine