-0.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 oktobra, 2021

Jelka Godec: Je država res ukinila prevoz onkoloških bolnikov z reševalnim vozilom na zdravljenje?

Na podlagi česa je bil v začetku novembra ukinjen prevoz onkoloških bolnikov z reševalnim vozilom na zdravljenje?

Poslanka SDS Jelka Godec je na ministra za zdravje Sama Fakina naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s stopnjo umrljivosti zaradi raka v Sloveniji. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Po podatkih iz poročila OECD: Health at a Glance, Europe 2018, STATE OF HEALTH IN THE EU CYCLE je bil leta 2015 vzrok smrti za približno 1.320.000 oseb v državah Evropske unije obolelost za rakom. Rak je tudi drugi najpomembnejši vzrok smrtnosti pri kardiovaskularnih boleznih, ki predstavlja 25 % vseh smrti leta 2015. Po poročilu OECD je Slovenija med državami, kjer je najvišja stopnja umrljivosti zaradi raka med državami EU. Ta stopnja je za 15 % višja od povprečja EU.

Po podatkih Eurostata z dne, 22. 11. 2018, je v Sloveniji delež celotnega števila smrtnih primerov zaradi raka v letu 2015 32 %. Največja umrljivost za rakom v Sloveniji (Rak v Sloveniji 2015. Ljubljana: Onkološki inštitut Ljubljana, Epidemiologija in register raka, Register raka Republike Slovenije, 2018) je med starejšimi, in sicer po lokaciji raka: želodec, debelo črevo, sapnica in pljuča, pri moških posebej prostata in pri ženskah dojke. 

Sprašujem vas:
1. Kakšni so rezultati preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka v Sloveniji?
2. Kakšne so usmeritve ministrstva za zdravje na področju zmanjševanja umrljivosti za rakom v Sloveniji?
3. Ali imate v načrtu kakšne dodatne preventivne programe za zgodnje odkrivanje raka?

Javnost pa predvsem razburja informacija, da naj bi bil s 1. novembrom ukinjen prevoz onkoloških bolnikov z reševalnim vozilom na zdravljenje (kemoterapije…).
4. Ali informacija drži in če, na podlagi česa so se ti prevozi ukinili?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine