18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Jelinčič pritisnil zdravstveno ministrico glede “kopanja v črno blago zavite osebe, verjetno ženskega spola”

Zmago Jelinčič Plemeniti je na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovil poslansko vprašanje v zvezi s problematiko kopanja oseb, zavitih v črno blago. Ob tem ga je predvsem zanimalo, kaj bodo njene ustrezne službe storile v primeru kopanja v črno blago zavite osebe, verjetno ženskega spola, v Termah Vivat v Moravskih toplicah.

Jelinčiča predvsem skrbi, da takšno početje ogroža zdravje drugih kopalcev, “saj naj ne bi bilo kopanje oblečenih osebkov z obutvijo na nogah v evropskih, tako tudi slovenskih javnih kopališčih, dovoljeno”. Ob tem je spomnil, kako zdravstvene inšpekcije ministrstva po dolgem in počez preverjajo zaposlene v firmah, ki imajo stik s strankami, jemljejo brise rok, preverjajo prostore in omarice zaposlenih, ter tudi prostore, v katerih se izvajajo določeni procesi. “Tudi v bolnišnicah si osebje stalno umiva roke, prav tako pa so v bolnišničnih prostorih, kjer je fluktuacija obiskovalcev velika, nameščena razkužilna sredstva.”

Predsednik SNS ugotavlja, da glede na to, “da kopalka prihaja iz krajev, kjer je struktura bolezni, pa tudi njih razširjenost, popolnoma drugačna kot v kontinentalni Evropi, je možnost okužbe s pri nas neznanimi agensi zelo možna”. Kot magister farmacije opozarja, da “že samo pomanjkanje vitamina D vodi do motenj uravnavanja količine kalcija v krvi in je povezano s številnimi hudimi motnjami, vključno s kardiovaskularnimi boleznimi, diabetesom tipa 1, multiplo sklerozo in revmatoidnim ter še čim”. A naštete bolezni so mačji kašelj v primerjavi s tem, če vzamemo v obzir “prenosljive oziroma infekcijske bolezni Afrike, ki jih povzročajo bakterije, virusi, paraziti in glive”, ter ki se lahko “širijo direktno ali indirektno z osebe na osebo”. Jelinčič ravno zaradi tega ocenjuje, da sta ravnanje in odgovor Term Vivat zaskrbljujoča.

V poslanskem vprašanju ministrici je še zaključil, da je skrb za zdravje Slovencev prva, “zato sprašujem, kaj bo storila ministrica in njene inšpekcijske službe, kako bo reagirala v odnosu do Term Vivat v Moravskih toplicah, kjer zadevo jemljejo zelo zlahka in jo opravičujejo”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine