9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Jelinčič in minister Pogačnik sta leta 2010 za vrat dobila policijo zaradi enakih zadev, s katerimi danes Levica izsiljuje Šarčevo koalicijo!

“Pomagajte mi. Korupcija pomeni zlorabo zaupanega položaja v zakonodajni veji oblasti ter v političnih organizacijah z namenom pridobiti si materialno ali nematerialno korist, ki ni pravno utemeljena. Kaj pomeni sporazum Levice s koalicijo za glasovanje o rebalansu proračuna?” je spomnil davčni strokovnjak Ivan Simič ob hvalisanju Levice in njenega predstavnika Mihe Kordiša glede izsiljevanja proračuna. Povsem drugače pa je, ko ne gre za “naše”, primer prvaka SNS Zmaga Jelinčiča  in nekdanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika to dokazuje, dvojica je bila namreč zaradi suma korupcije podvržena policijski preiskavi, medtem ko se glede Levice zdi, da je povsem nedotakljiva, saj so njeni glasovi za Šarca krvavo pomembni. 

 

Miha Kordiš, dobro poznan kot poslanec Che Guevara,  je na družabnem omrežju Facebook brez sramu in dlake na jeziku zapisal, da so izstavili zabeljeni račun za podporo proračunu 2019. “Odprava prekarnosti, dvig penzij, stanovanja, ukinitev dopolnilnega zavarovanja, obdavčitev kapitala in še kaj naj bi uredili do konca leta. Ni mi sicer jasno, zakaj, a kot kaže, bodo koalicijski liberalci to podpisali in zasoljeno ceno poravnali. Najbrž ne gre toliko samo za proračun – tu bi glasove lahko dobili tudi ceneje. Domnevam, da je posredi prej nelagodje ob misli na razvoj dogodkov, če tega ne storijo,” je prepričan Kordiš.

Po besedah Kordiša je vse skupaj razmeroma upravičeno. “Lahko bi kar začeli z odštevanjem do interpelacij. A če dam na eno stran tehtnice ministrske pavlihe (kot sta to Cerar in Erjavec) in serijo badass ukrepov za delavski razred na drugo stran … ajde, naj jima bo še eno eno leto, vzamem. Proračun je sicer slabši, kot bi lahko bil. Odstrelili smo za 350 milijonov vojnih nabav, drži. A tisti 4X4 ZA 30+ milijonov me še vedno bolijo, jih bom grizel dalje.”

Nič nenavadnega ni, da je hvala proračuna s strani Kordiša vzbudila toliko pozornosti, saj se ta hvalisa in javno daje vedeti, da je bil proračun 2019 v veliki meri izsiljen prav s strani Levice. Seveda pa je vsakomur z nekaj ekonomskega znanja jasno, da proračun sploh ne bo prispeval k razbremenitvi malega človeka, pač pa je bolj prioritetnega pomena polnjenje državne blagajne. Razbremenitve plač so namreč simbolične, prav tako ni predvidenega znižanja DDV na predkrizno raven, so pa zato poskrbeli za povišanje obdavčitev kapitalskih dobičkov, ki je bila povišana že v času krize. Tudi pri dvigu pokojnin gre pa za podoben nateg kot v primeru povišanja minimalne plače, saj je posledično prišlo do povišanja cen vrtcev in številnih domov za ostarele. Pričeli pa so tudi z dražitvijo mestnih storitev.

Foto: STA

Tako se pa obravnava tiste, ki so škodljivi vladajočim

Iz leta 2010 izhaja povsem drugačna zgodba, v katero sta bila vpletena tedanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik in poslanec iz vrst SNS Zmago Jelinčič. Zaradi suma korupcije pri trgovanju z zemljišči na Primorskem so policisti namreč opravili pregled prostorov sedeža stranke in poslanskih prostorov. Jelinčič je ob zaključku preiskave poudaril, da gre za udarec Katarine Kresal, poslanec SNS Miran Györek pa je je po navedbah Dela povedal, da je več kot očitno, da se za preiskavo skriva politično ozadje. “Ve se, katerim strankam pada rejting, vemo, s katerimi strankami imamo malo bolj pereče diskurze.” 

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: STA)

Do preiskave je po besedah Jelinčiča prišlo, ker je obstajal utemeljen sum, da je Pogačnik storil kaznivo dejanje jemanja podkupnine, njemu pa so očitali, da naj bi storil kaznivo dejanje dajanja podkupnine. Policija je Jelinčiču očitala, da naj bi v nekem pogovoru obljubil podporo Pogačniku v primeru interpelacije, v zameno pa naj bi bil postavljen letalski muzej v Murski Soboti. Čeprav tedaj po besedah Aleksandra Čeferina ni bilo sledu o kaznivem dejanju, so kriminalisti Jelinčiču odvzeli osebni računalnik in računalnik, ki ga je uporabljal v Državnem zboru RS.

V primeru Levice je davčni strokovnjak Ivan Simič izpostavil, da korupcija pomeni zlorabo zaupanega položaja v zakonodajni veji oblasti ter v političnih organizacijah z namenom pridobiti si materialno ali nematerialno korist, ki ni pravno utemeljena. “Kaj pomeni sporazum Levice s koalicijo, za glasovanje o rebalansu proračuna?” se je vprašal. Organi pregona v primeru Jelinčiča in Pogačnika več kot očitno niso imeli nikakršnih zadržkov pri opravljanju dela, ko pa gre za Kordiša in za več kot očitno izsiljevanje nadkoalicijske Levice, pa se očitno zadeva pomete pod preprogo. Glasovi Levice so za Šarca preveč pomembni in tega se orkestrirano zavedajo vsi, ki Šarcu nudijo podporo pri ustvarjanju podobe najbolj priljubljenega politika v državi. Se pa poraja vprašanje, kako to, da se vladajoči ne zavedajo, da ljudje na dolgi rok ravno zaradi potez, kot je ta, izgubljajo zaupanje v politiko in jih bo še težje prepričati, da naj gredo na volitve in zanje oddajo glas.

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine