17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Je znana zdravnica, ki Slovence zdravi z objemi, Simoni Weiss brez dovoljenja vbrizgala morfij, zaradi česar je imela pevka hude težave? “Zdaj vse hoče podtakniti meni,” trdi medicinska sestra Zlatka Pražnikar

Zlatka Pražnikar Vrbnjak je slovenski javnosti postala znana pred nekaj leti, ko ji je pokojna slovenska pevka Simona Weiss, znana tudi pod vzdevkom “Kraljica slovenskih src”, tako zaupala, da jo je pooblastila kot osebno medicinsko sestro, ki je zanjo skrbela v zadnjih dneh življenja, preden je decembra 2015 podlegla zahrbtni bolezni raka na debelem črevesju. Pražnikar Vrbnjakova je bila ob Simoni tudi ob njeni smrti, poleg soproga Gorana Šarca, zanjo pa so se težave v Univerzitetnem kliničnem centru začele kmalu po njeni smrti, ko naj bi trpela zaradi mobinga s strani drugih zaposlenih, ki so bile zaradi njenega tesnega prijateljevanja s popularno pevko ljubosumne. Očitali so ji celo, da je morala s svojim prostovoljnim delom vendarle tudi mastno zaslužiti, čeprav Zlatka trdi, da ni od pokojne pevke in njenega moža prejela niti centa. Zadeva je šla tako daleč, da danes UKC toži zaradi mobinga, saj je postala dežurna krivka za vse težave, nanjo pa naj bi se spravila tudi znana zdravnica dr. Sanela Banović, ki naj bi jo po navedbah lažno obtožila, da je prav ona Simoni Weiss v času kemoterapije implicirala preveliko dozo morfija, zaradi česar je imela pevka velike težave z dihanjem.

 

Toda zgodbe Zlatke Pražnikar Vrbnjak, ki je poklicala v oddajo Drugorazredni, se je začela nekaj mesecev prej, septembra leta 2015, ko so Simono Weiss v Univerzitetnem kliničnem centru sprejeli na zdravljenje. Zlatka se spominja, da sta se s pevko hitro spoprijateljili, saj sta imeli veliko skupnih interesov in sta razmišljali podobno. “Gospa Simona Weiss je bila izjemno iskren in topel človek, imeli sva podobne vrednote,” se spominja Zlatka, ki je za pevko skrbela tudi zunaj svojega delovnega časa, med malico in je včasih vzela celo dopust, da je lahko ponoči ostajala s pevko in jo celo spremljala v tujino.

Strokovnjaki v UKC so kmalu ugotovili, da se Simoni Weiss v resnici ne da pomagati, saj da naj bi rak preveč napredoval, s čimer pa se pevka nikoli ni želela sprijazniti, je novinarju Luku Svetinu povedala Pražnikarjeva. “Simona Weiss je bila fighter. Borila se je do konca, ni se želela sprijazniti z mnenjo slovenskih zdravnikov, zato je želela pridobiti tudi drugo mnenje v tujini,” se spominja medicinska sestra, ki je nekajkrat vzela dopust, da je pevko spremljala na preiskave v Padovo v sosednji Italiji. Tam so strokovnjaki menili, da bi Simoni Weiss lahko presadili jetra, s čimer pa se v Ljubljani niso želeli strinjati.

Sodelavci ljubosumni, ker je navezala tesno prijateljstvo s Simono Weiss

Na UKC je druge zaposlene tudi vse bolj motilo, da je bila Zlatka ves čas navzoča ob bolniški postelji Simone Weiss. Očitali so ji, da je tam v delovni obleki zunaj delovnega časa. “To se mi ni zdelo sporno, toda po tem, ko so zaradi tega nastale težave, sem pač obleko slekla,” se spominja Pražnikarjeva, ki je bila ob Simoni Weiss tudi v noči iz 1. na 2. november, ko je imela pevka hude bolečine, zaradi česar je morala poklicati dežurno zdravnico. To je bila dr. Sanela Banović, ki je po pripovedovanju Zlatke Pražnikar dežurni zdravniški sestri, takrat je bila to A. Ogrič, naročila, naj pevki brizga 20 mililitrov rumenkaste tekočine. Šlo naj bi za protibolečinsko sredstvo, za katero točno, pa dr. Banovićeva Simone Weiss ni seznanila. Pražnikarjeva trdi, da je šlo za morfij, zaradi česar je imela pevka pozneje tudi težave z dihanjem in krče, a se je stanje k sreči ponoči umirilo.

“Vedela sem, da gre za morfij, a nisem želela posegati v delo zdravnice, čeprav sem vedela, da je Simona Weiss morfij ves čas zavračala in da je tako zahteval tudi Goran Šarac. Niti nisem vedela, kako je sestra morfij razredčila,” se spominja naša sogovornica. Toda kmalu dvomov ni bilo; ko so nastopili zapleti, je bilo jasno, da je Simona Weiss dobila zloglasno protibolečinsko sredstvo, ki se v času kemoterapije ne bi smelo implicirati.

Goran Šarac želel tožiti UKC in dr. Sanelo Banović, v nasprotno ga je prepričala prav Zlatka Pražnikar Vrbnjak

Ko je Goran Šarac naslednji dan izvedel, kakšne težave je imela njegova soproga, se je odločil, da bo UKC in dr. Sanelo Banović tožil, a je bila prav Zlatka Pražnikar Vrbnjak tista, ki je moža pokojne Simone Weiss prepričala, naj tega vendarle naredi. Nekaj dni pozneje je Simona Weiss zdravljenje nadaljevala doma, saj ji v UKC bojda niso več mogli pomagati, eden izmed predstojnih zdravnikov pa je Pražnikar Vrbnjakovi odobril neplačani dopust, da je lahko vse do pevkine smrti zanjo skrbela na domu. Tudi tam je bila pevka priklopljena na aparate, a naša sogovornica trdi, da nikoli ni posegala v delo zdravnikov in pevki kakršno koli zdravilo vbrizgala na lastno pest. A točno te obtožbe so jo doletele po smrti pevke, ko se je odločila UKC tožiti zaradi “mobbinga”.

Namreč, po smrti je medicinska sestra s strani UKC prejela obvestilo, naj počaka doma do nadaljnjega, saj da bo premeščena v drugo bolnišnico, česar ni mogla razumeti. Šele na intervencijo njenega sodelavca in prijatelja Mateja Đorđevića so Zlatki dovolili vrniti se na UKC, a je bila premeščena na druge oddelke. Njene bivše sodelavke medicinske sestre je namreč niso več želele videti. “Govorilo se je, da sem s smrtjo Simone Weiss mastno zaslužila. Govorilo se je, da sem se okoristila. Vedno, ko sem bila v izmeni, so izginevala zdravila in delovna obleka. Vedno so na zagovor klicali mene. Tega nisem mogla razumeti, kako je mogoče, da je človeška zloba sposobna česa takega,” je za oddajo Drugorazredni povedala naša sogovornica. Vodja oddelka dr. Nataša Smrekar naj bi ji celo dejala, naj UKC raje zapusti sama, saj da ji sodelavke Simone Weiss nikoli ne bodo oprostile.

Obtožbe, da naj bi morfij vbrizgala ona, so jo hudo prizadele

Zlatka Pražnikar Vrbnjak pritiskov kaj kmalu ni več zdržala, odšla je na bolniško, s katere se še danes ni vrnila, UKC pa toži zaradi mobbinga. Šele na sodišču je iz odgovorna nasprotne strani izvedela, česa jo krivijo na UKC. “Dr. Sanela Banović je trdila, da sem jaz brez njenega dovoljenja Simoni Weiss takrat brez njenega dovoljenja vbrizgala morfij. Nisem mogla verjeti, kaj berem, če pa sem na lastne oči videla, da je zdravnica to naročila medicinski sestri Ani Ogrič,” še danes ne more verjeti, kaj se ji dogaja, Zlatka Pražnikar Vrbnjak, ki je zdravnico nato tožila zaradi obrekovanja in jo tudi prijavila zaradi malomarnosti na delovnem mestu.

Da zdravnico prijavi, je naši sogovornici svetoval upokojeni prijatelj kriminalist. O dr. Saneli Banović sicer lahko v medijih preberemo marsikaj. Tudi to, da je v Sloveniji iz BIH prišla zato, da bi poiskala moža. Gre za tisto zdravnico, ki je dala na tone intervjujev, saj zdravi z objemi, mediji so o njen celo pisali, da njene metode zajemajo tudi takšna dejanja, da se uleže k bolniku v posteljo. Njeni videoposnetki imajo na YouTubu tudi po več kot pol milijona ogledov. Bi bila torej dr. Banovićeva res sposobna storiti kaj takšnega?

Je dr. Sanela Banović res oseba, za kakršno se predstavlja v slovenski javnosti?

Naše uredništvo je prejelo tudi pismo njenih anonimnih sosedov, ki so se zdravnice bali zaradi njenega obnašanja. “Sanela Banović je prav gotovo osebnost kakršne v življenju še nisem srečala. S svojo energijo te ali pritegne ali pa maksimalno odbije in jaz sem ena izmed slednjih. Po mojem mnenju je ena izmed najbolj manipulativnih oseb, kar sem jih srečala in oseba, katera izkoristi vsakogar, ki ga lahko,” piše anonimna oseba in izpostavlja svojo negativno izkušnje, ko jim je želela predstaviti svoje zdravilne metode.

“Ko je videla, da je ne spustimo blizu nas, pa je ploščo obrnila. Kadarkoli se srečamo na dvorišču nas gleda grdo in prezirljivo. Tako funkcioniramo zadnjih pet let. Naj povem, da je enkrat ko se je pripeljala na dvorišče, da bo zapeljala v garažo, namensko zapeljala čez igrače s katerimi so se naši otroci takrat igrali in so to dejanje tudi videli. Ko sem ji rekla, da naj naslednjič pazi kaj dela, me je le porogljivo pogledala in brez kančka slabe vesti odšla v hišo,” lahko med drugim preberemo v pismu, ki ga je prejela Zlatka Pražnikar Vrbnjak. Dr. Sanela Banović naj bi se sicer s teh koncev že odselila, bila pa naj bi v intimnem razmerju z žensko, s katero je stanovala, čeprav je v medijih večkrat zatrjevala, da v Sloveniji išče moža.

Goran Šarac: Zlatka ni prejela niti centa!

Ekipa Drugorazredni je želela za komentar povprašati dr. Sanelo Banović, ki se na naš telefonski klic ni odzvala, se je pa Goran Šarac, ki danes sicer živi z novo partnerko, a zadeve ni želel posebej komentirati, saj se mu ne zdi prav, da se njegovo pokojno ženo tri leta po smrti omenja v sodni bitki. Moti ga predvsem odškodninska tožba, saj se mu ne zdi etično, da bi zaradi pokojne pevke po smrti kdo želel zaslužiti. Je pa vendarle potrdil, da Zlatka Pražnikar Vrbnjak ne s strani Simone Weiss ne s strani njega nikoli za svoje dobrodelno delo ni prejela niti evra. Ob tem je vredno omeniti, da je zaradi svojega požrtvovalnega dela Zlatka Pražnikar Vrbnjak pred leti s strani Zveze medicinskih sester Slovenije že prejela nagrado za medicinsko sestro leta. Žal je danes njeno dobro ime omadeževano.

“Ljudje so, da se operejo krivde, pripravljeni storiti marsikaj,” pa pravi njen prijatelj in sodelavec Matej Đorđević, ki je za Zlatko Pražnikar Vrbnjak pričal tudi na sodišču. Zaradi tega se je tudi sam zapletel v težave, odkar je javno stopil na stran svoje sodelavke, mu namreč sledijo detektivi. “Zasledovali so tako mene, kot Zlatko. Motoristi so sredi noči škripali z gumami pred blokom, naju zasledovali, slikali. Večkrat sva jih zalotila in posnela. Človek sploh ne more verjeti, da se to v Sloveniji dogaja,”  je še povedal Matej Đorđević, ki sicer more trditi, kdo stoji za vsem skupaj, čeprav se boji, da so naročniki prav v Univerzitetnem kliničnem centru.

T. F.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine