4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Je Luka Mesec obupal nad ministrstvom za solidarnost?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga je načrtovala vlada Roberta Goloba, ne bo, je v pogovoru za STA razkril Luka Mesec in dodal, da bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na ta resor pa bodo prenesena področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije, je napovedal.

Novega ministrstva ne bo ne glede na izid morebitnega referenduma, je za STA poudaril minister in koordinator Levice Luka Mesec. “Tako sem se odločil sam in to sem tudi že povedal predsedniku vlade,” je pojasnil. Ministrstvo za solidarno prihodnost je namreč predvideno v spremenjenem zakonu o vladi, ki uvaja tri nova ministrstva, poleg omenjenega še ministrstvi za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Zakon se še ne izvaja, ker se obeta zakonodajni referendum o njem. Podpise za razpis referenduma zbirajo v SDS, ločeno pa tudi aktivist Vili Kovačič.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bi bilo po Meščevih besedah smiselno ustanoviti ob začetku mandata, po vsem tem času pa za to ne vidi več smisla. Nova sprememba bo sicer terjala vnovično spremembo zakona o vladi. Bodo pa razširili aktualno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z novimi vsebinami, tako da bo bdelo tudi nad stanovanjsko politiko, v celoti nad dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo, torej nad vsemi področji, ki bi jih sicer pokrivalo novo ministrstvo. Simon Maljevac, ki naj bi po prvotnem načrtu prevzel ministrstvo za delo, bo ostal državni sekretar. Mesec je med drugim tudi dejal, da ne vidi nobenega razloga, da bi Levica zapustila to vlado, samozavesten pa je tudi glede opravljanja funkcije koordinatorja stranke.

Spomnimo, najbolj kritični do predloga reorganizacije vlade so bili v stranki SDS, kjer so tudi vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Danijel Krivec je pred časom dejal, da sta se število in razrez ministrstev delala na podlagi interesov strank in posameznikov koalicije Roberta Goloba. Po njegovih besedah bi se posamezna področja umetno delila, združevala in prenašala med ministrstvi. Do ustanovitve ministrstva za solidarno prihodnost je bil kritičen, saj bi bil po njegovih besedah “umetno ustvarjen in konfuzen”. Kako kaže ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstvu za podnebje in energijo, še niso sporočili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine