14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Javnomnenjska raziskava: Janez Janša s prepričljivo podporo pri sestavljanju vlade; raste tudi javnomnenjska podpora SDS, Levici in SMC pada

Nedavna raziskava javnega mnenja o kandidatu za mandatarja in podpori strankam v povolilnem obdobju, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, razkriva, da ima zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša prepričljivo podporo pri sestavljanju vlade. Prav tako pa je razvidno, da podpora Slovenski demokratski stranki in Janši narašča, medtem ko pada podpora Levici in stranki SMC.

Anketa, ki je bila opravljena med 5. in 6. junijem, razkriva, da je večina vprašanih (47,6 odstotka) na vprašanje: “Kdo bi moral po vašem mnenju sestaviti prihodnjo slovensko vlado?” odgovorila, da bi to moral biti Janez Janša. Medtem ko skoraj vsak drugi meni, da bi moral vlado sestavljati Janša, pa 28,4 odstotka vprašanih meni, da bi moral vlado sestavljati Marjan Šarec. 10,9 odstotka vprašanih meni, da bi moral biti prihodnji mandatar Dejan Židan, 7, 1 odstotka vprašanih pa, da bi to moral biti Miro Cerar. Medtem ko sta predsednik Levice Luka Mesec dobila podporo 4,3 odstotka ljudi in Matej Tonin 1,7 odstotka ljudi, pa je glede na rezultate več kot očitno, da ima Janša večjo podporo kot Šarec, Židan in Cerar skupaj.

Na ponovnih volitvah bi vnovič zmagala SDS

Na vprašanje, katero stranko ali listo bi na ponovnih volitvah volili v slovenski državni zbor, je večina vprašanih (23 odstotkov) odgovorila, da Slovensko demokratsko stranko. Z 12,2 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca in z 8,8 odstotka stranka SD. Sledijo Levica s 7,5 odstotka, stranka SMC s 5,5 odstotka, NSi s 4,3 odstotka, SAB s 3,5 odstotka, SNS s 3,4 odstotka in DeSUS z 1,2 odstotka. Neodločenih je 30,7 odstotka vprašanih.

Če pogledamo samo tiste, ki bi se zelo verjetno (verjetnost udeležbe je zagotovo in verjetno) udeležili volitev, je slika sledeča: z veliko prednostjo vodi SDS (29,5 odstotka glasov), na drugem mestu ji sledi Lista Marjana Šarca s 14,9 odstotka glasov in na tretjem mestu stranka SD z 11,3 odstotka glasov. Za Levico bi glasovalo 8,6 odstotka vprašanih, za SMC 6,9 odstotka vprašanih, za NSi 4,6 odstotka vprašanih, za SAB 4,1 odstotka vprašanih, za SNS 3,8 odstotka vprašanih in za DeSUS 1,8 odstotka vprašanih. Pri tem pa je neodločenih 14,4 odstotka vprašanih.

Več o raziskavi si preberite TUKAJ.

N. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine