10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Javnomnenjska anketa v MO Slovenj Gradec: Andrej Breznik bi premagal aktualnega župana Andreja Časa, SDS krepko pred LMŠ!

V luči prihajajočih lokalnih volitev je agencija Parsifal izvedla raziskavo javnega mnenja v Mestni občini Slovenj Gradec z namenom, da izmeri podporo kandidatom za župana in strankam v mestni svet. V primeru, da bi bile lokalne volitve to nedeljo, bi največ podpore za župana med opredeljenimi dobil Andrej Breznik, aktualni župan Andrej Čas pa bi pristal na drugem mestu. Med strankami bi največ podpre dobila Slovenska demokratska stranka, ki bi krepko prehitela Listo Marjana Šarca. 

Anketa, ki se je izvajala od 20. do 24. septembra, je izmerila predvolilno razpoloženje v Mestni občini Slovenj Gradec. V sodelovanje je bilo vključenih 301 polnoletnih vprašanih, od katerih je bilo 51,8 odstotka žensk. Na podlagi odgovorov, ki so jih podali anketirani, je razvidno, da se bo jesenskih volitev zagotovo udeležilo 64,3 odstotka vprašanih, 7 odstotkov je takih, ki se volitev zagotovo ne bodo udeležili, dva odstotka pa je takih, ki so glede svoje udeležbe še neopredeljeni.

 

Vir: Parsifal

Andrej Breznik se je zavihtel pred aktualnega župana

Na vprašanje, če bi bile to nedeljo v Slovenj Gradcu volitve za župana, koga od morebitnih kandidatov bi volili, če bi imeli na izbiro Andreja BreznikaAndreja ČasaTilna Kluglerja, Petra Cesarja, Borisa Raja ali Bojana Navodnika, je večina vseh vprašanih odgovorila, da Andreja Breznika (24,6 odstotka vprašanih). Na drugem mestu Brezniku sledi aktualni župan Čas z 21,3 odstotka glasov, na tretjem Klugler s 16,6 odstotka glasov, na četrtem Cesar z 8,1 odstotka glasov, na petem Raj s 7,3 odstotka glasov in na šestem Navodnik z 2,8 odstotka glasov.

Vir: Parsifal

Med vsemi opredeljenimi anketiranci ima najvišjo podporo za župana Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Breznik (30,5 odstotka), sledita mu aktualni župan Andrej Čas (26,4 odstotka) in Tilen Klugler (20,6 odstotka). Sledijo pa jim Peter Cesar (10,1 odstotka), Boris Raj (9,1 odstotka) in Bojan Navodnik (3,4 odstotka). Med tistimi opredeljenimi, ki bodo zagotovo šli na volitve (so podali oceno 5), ima Breznik 29,9 odstotka glasov, sledijo pa mu Čas z 28 odstotki glasov, Klugler z 21 odstotki glasov, Cesar z 10,1 odstotka glasov, Raj z 9,2 odstotka glasov in Navodnik z 1,8 odstotka glasov.

Vir: Parsifal

Najvišjo podporo ima zmagovalka državnozborskih volitev

Med vsemi anketiranci bi največ glasov dobila stranka SDS (19,3 odstotka glasov), na drugem mestu bi ji sledila stranka LMŠ s 13,9 odstotka glasov, na tretjem mestu pa stranka SD s 13,2 odstotka glasov. Neopredeljenih je 27,7 odstotka vseh vprašanih. Med tistimi anketiranci, ki so dejali, da se bodo zagotovo udeležili volitev, bi kar 22,7 odstotka vprašanih volilo stranko SDS, na drugem mestu bi s 17,7 odstotka glasov sledila stranka SD, LMŠ pa bi bila deležna 14,9-odstotne podpore. Neopredeljenih pa je 17,6 odstotka vprašanih.

Glasovi vseh vprašanih bi Levico postavili na četrto mesto s 6 odstotki glasov, sledile pa bi ji: SLS s 5 odstotki glasov, Stranka Alenke Bratušek s 4,2 odstotka glasov, NSi s 3,1 odstotka glasov, SMC z 2,7 odstotka glasov, DeSUS z 2,6 odstotka glasov, SNS z 1,1 odstotka glasov in Nova ljudska stranka z 0,4 odstotka glasov.

Povprečna starost anketirancev, vključenih v telefonsko anketo agencije Parsifal, je znašala 51,5 leta. Največ anketirancev  je z dokončano srednjo šolo (29,3 odstotka), sledijo tisti s poklicno šolo (24,9 odstotka), 23,7 odstotka anketirancev spada v skupino najvišje izobraženih, 22,1 odstotka anketirancev v vzorcu pa ima dokončano osnovno šolo ali manj.

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine