17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Javnomnenjska anketa: Največ jih meni, da v Slovenijo ne bi sprejeli niti enega nezakonitega migranta; večina ocenjuje, da bi vlada morala spoštovati ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol!

Več kot polovica (57,3 %) anketirancev javnomnenjske ankete Parsifal meni, da sta državni zbor in vlada dolžni uveljaviti razsodbo ustavnega sodišča. Da bo v letu 2019 v Sloveniji prišlo do nove migrantske krize pa meni 52,8 odstotkov anketirancev. Prav tako jih največ, kar 36,6 odstotkov meni, da Slovenija ne bi smela sprejeti nobenega migranta.

Javnomnenjska anketa agencije Parsifal je izmerila podporo nekaterih perečih izzivov države, kot je spoštovanje odločb ustavnega sodišča v primeru zagotovitve brezplačnega šolanja učencem zasebnih osnovnih šol ter migrantske krize in sprejemanja nezakonitih migrantov v državo. Oglejte si še: Javnomnenjska anketa: Velika večina anketirancev nasprotuje sprejetju marakeške deklaracije, ki legalizira tihotapljenje nezakonitih migrantov Glede odločbe ustavnega sodišča iz leta 2014, ko je ustavno sodišče odločilo, da morajo biti zasebni programi osnovnih zasebnih šol v celoti financirani s strani države, kot v primeru javnih, je več kot polovica, kar 57,3 odstotkov anketirancev menila, da sta državni zbor in vlada dolžni uveljaviti razsodbo ustavnega sodišča. Spomnimo, da se je temu navodilu izogibala prejšnja Cerarjeva vlada, nič drugače ne kaže pri aktualni vladi Marjana Šarca, problem pa ostaja še vedno nerešen.

Državljani še vedno zaskrbljeni zaradi migrantske krize

Kot kažejo rezultati ankete, pa je še vedno aktualno vprašanje migrantov in z njimi povezanimi problemi. Na vprašanje, kako verjetna se jim zdi nova migrantska kriza v Sloveniji, je 52,8 odstotka anketirancev odgovorilo, da bo v letu 2019 v Sloveniji prišlo do nove migrantske krize (združeni oceni skoraj zagotovo in precej verjetno). Da ne bo prišlo do nove migrantske krize meni 40,6 odstotkov anketirancev (združeni oceni sploh ni verjetno in malo verjetno). Neopredeljenih je 6,6 odstotka vprašanih.

Prevladuje mnenje, da Slovenija ne bi smela sprejeti nobenega migranta

Kot vemo se je nekdanja Cerarjeva vlada zavezala, da bo v okviru migrantskih kvot, postavljenih s strani evropskih institucij, sprejela določeno število migrantov, za katere se je izkazalo, da so v Slovenijo prišli nezakonito. Največ, kar 36,6 odstotkov jih meni, da država ne bi smela sprejeti nobenega migranta. Največ 500 migrantov bi sprejelo 28,4 odstotkov vprašanih, kolikor koli bo potrebno a 16,2 odstotka. Da bi morali sprejeti do 1000 migrantov meni 8,5 odstotka anketirancev, da bi morali sprejeti tudi več kot 1000 migrantov pa jih meni zgolj 3,1 odstotka. Neopredeljenih je 7,1 odstotka vprašanih. Telefonsko in spletno anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 7. in 9. januarjem 2019. V raziskavo je bilo zajetih 714 anketirancev, od tega 49,5 odstotka žensk. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,2 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,7 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,1 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,7 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,7 %), 21,9 % anketirancev ima poklicno šolo in 17,7 % anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,9 %), sledita Podravska (15,4 %) in Savinjska (12,5 %) regija.

 

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine