-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

(JAVNOMNENJSKA ANKETA) Janez Janša povečuje prednost pred Golobom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Slovenska demokratska stranka povečuje prednost pred Gibanjem Svoboda. Kot kaže volivci niso sprejeli Golobovo izogibanje objavi dohodninske napovedi, prav tako je neuspešno pojasnil njegovo vlogo v koruptivni aferi v Bosni in Hercegovini. V soočenju je celo predlagal absurden predlog omejitve uživanja mesa. Po zadnjih podatkih bi povezovalne stranke prejele 41,7 odstotno podporo, izključevalna levica pa 37,3 odstotka.

Rezultati raziskav javnega mnenja, ki jo je za Nova24TV med 9. aprilom in 12. aprilom 2022 izvedla agencija Parsifal, kažejo, da bi volilni prag prestopilo – sodeč po opredeljenih anketirancih – šest strank, in sicer stranka SDS (28,2 odstotka), Gibanje Svoboda (21,1 odstotka), stranka SD (ostaja pri 9 odstotkih), NSi (podpora se je povečala na 7,5 odstotka), Levica (7,2 odstotka) in Povežimo Slovenijo (6 odstotkov). Najbližje parlamentarnemu pragu so stranke Resni.ca, Naša dežela, LMŠ in SAB, ki bi vse prejele več  kot 3 odstotke podpore.

Najslabše se po Parsifalovi anketi trenutno piše strankam SNS (2,8 odstotka), DeSUS (1,8 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (1,1 odstotka), Vesna (1 odstotek), Pirati (0,7 odstotka) in DOM (0,1 odstotka) – lestvica je tokrat zaznala tudi Domovinsko ligo.

Merska napaka pri 90 % intervalu zaupanja za najvišji delež je 2,76. (Vir: Parsifal)

Prihajajočih parlamentarnih volitev bi se po trenutnem merjenju zagotovo udeležilo 66,4 odstotka anketirancev (ocena 5). Nikakor se jih ne bo udeležilo 7,7 odstotka anketirancev (ocena 1). V zadnjem obdobju odstotek anketirancev, ki bi se zagotovo udeležili volitev, vztrajno narašča. Videti je, da se obeta višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Vir: Parsifal

Podobno kot pri opredeljenih kaže tudi pri opredeljenih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili (ocena 5) – le da je tu razlika med stranko SDS in Gibanjem Svoboda nekoliko tesnejša. Največ podpore bi dobila stranka SDS (30,3 odstotka), Sledi Gibanje Svoboda (25 odstotkov), na tretjem mestu je stranka SD (8 odstotkov). Stranki SD sta tesno za petami Levica (7,8 odstotka) in NSi (7,2 odstotka). Stranka Povežimo Slovenijo bi s podporo 4,3 odstotka prišla v parlament, medtem ko stranki Resni.ca s 3,9 odstotka to ne bi uspelo.

Merska napaka pri 90 % intervalu zaupanja za najvišji delež je 3,32. (Vir: Parsifal)

Demografski podatki
V raziskavo je bilo zajetih 926 anketirancev, stopnja odzivnosti telefonskega anketiranja je bila 13,9 odstotna. V anketiranje je bilo zajetih 50,3 % žensk. Povprečna starost znaša 55,3 let, standardni odklon je 16,4. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (50,2 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,0 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (13,8 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,0 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,4 %), 22,0 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,7 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,7 %), sledi mesto (27,1 %) in manjši kraj (17,2 %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (25,9 %), sledita podravska (15,8 %) in savinjska (12,0 %) regija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine