23.2 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Javno priznanje Drnovška, Pahorja, Cerarja, Židana in Erjavca: Strici iz ozadja že več deset let nažirajo slovensko demokracijo, “old boysi” se zmenijo med sabo, potem pa se to nekako vedno izpelje

Za nekatere so strici iz ozadja samo priročen izgovor, ki ga politiki uporabljajo, ko stvari ne gredo po načrtu. Za druge so strici iz ozadja še kako realna grožnja slovenski demokraciji. Kar je nadvse zanimivo, pa je, da so strici botrovali padcu skoraj vsake vlade.

Tako imenovani strici iz ozadja so tisti, ki nastavljajo nove obraze na politični sceni in jih rinejo v središče pozornosti. To delajo s pomočjo levičarskih trobil, ki z veseljem pograbijo vsako priliko, da predstavijo še eno alternativo v želji, da bi preprečili, da desnica pride na oblast.

A ti načrti so postali prozorni. Ljudje ne nasedajo več na že ničkolikokrat videne trike. “Ne verjamete, da vam vsako leto nove obraze ponudijo strici iz ozadja?” se začne video, ki ga je objavil eden od uporabnikov družabnega omrežja Twitter in v katerem lahko slišimo več generacij slovenskih vodilnih politikov, ki se vsi na neki točki obregnejo ob strice iz ozadja, ki jim mešajo štrene. “Strici iz ozadja se namreč niso pojavili včeraj. Govorjenje o tem, da obstajajo mreže, skupine ljudi, ki neformalno premikajo vzvode oblasti, ima pravzaprav že brado in sega v čas, ko je vlado vodil še Janez Drnovšek,” je v oddaji Dnevnik na RTV Slovenija povedala novinarka Rosvita Pesek.

“Najslabše je, se mi zdi, takrat, ko se vse začne med sabo prepletati in vse neka skupina fantov, old boysov, obvladuje, ima ljudi tukaj, jih ima tam in tako naprej, in se vse med sabo zmenijo in se potem vse na nek način spelje, se tukaj, tam to napiše, tam to reče, tam tako odloči, in to je to,” je takrat v oddaji na RTVS povedal tedaj še predsednik vlade Drnovšek.

Kučan Pahorju povedal, koga želi nastaviti namesto njega

“Stricev iz ozadja je bilo preveč, če mislijo aktivno delovati v politiki, naj kandidirajo,” je v preteklosti robantil predsednik SD in sedanji predsednik Državnega zbora Dejan Židan. Predsednik države Borut Pahor je na soočenju na POP TV v času predsedniških volitev 2017 priznal, da je v času vodenja vlade do njega pristopil nekdanji predsednik Milan Kučan in mu dejal, da bi bilo zanj bolje, če odstopi, z načrtom, da na mesto predsednika vlade postavijo Zorana Jankovića. “Približno tako je bilo. Da!” je povedal Pahor.

“Stare sile enostavno ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, pač pa jih zanima le lastna partikularna korist,” je v svoji odstopni izjavi povedal nekdanji premier in sedanji zunanji minister Miro Cerar. Na vprašanje, kdo pravzaprav vodi Slovenijo, je stari/novi obrambni minister in večni predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec odgovoril: “Jaz sem prepričan, da ne politika. Zdaj, a so to strici iz ozadja ali jih lahko kako drugače poimenujemo, to je bolj stvar interpretacije.”

A. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine