16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Javno podjetje Voka Snaga zaradi epidemije novega koronavirusa sprejelo več ukrepov

Javno podjetje Voka Snaga je zaradi epidemije novega koronavirusa sprejelo več ukrepov. S ponedeljkom bodo prilagodili odvoz odpadkov, zbirni centri bodo zaprti. Prevzem blata iz greznic in malih čistilnih komunalnih naprav po rednem programu je odpovedan, oskrba s pitno vodo pa medtem poteka varno in nemoteno.

 

Odvoz odpadkov na območju javnega podjetja (Mestna občina Ljubljana ter občine Brezovica, Cerklje na Gorenjskem, Dobrova – Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče in Vodice) bo od ponedeljka naprej prilagojen novim razmeram. Uporabnike prosijo, naj zabojnike, ki ne bodo izpraznjeni po predvidenem urniku, pustijo na prevzemnih mestih. Ekipe jih bodo izpraznile takoj, ko bo to mogoče.

Od ponedeljka do preklica Voka Snaga ne sprejema naročil in ne izvaja odvoza kosovnih odpadkov. Da bi se izognili širjenju okužbe, bodo od ponedeljka do nadaljnjega zaprti tudi vsi zbirni centri za zbiranje odpadkov.

Zbiranje nevarnih gospodinjskih odpadkov ter odpadne električne in elektronske opreme s premično zbiralnico, ki je bilo predvideno od marca na različnih lokacijah po vnaprej določenem urniku, bo prestavljeno. O novih datumih zbiranja bodo stranke obvestili.

Vse javne sanitarije na območju Mestne občine Ljubljana, ki so v njihovem upravljanju, so od danes naprej do preklica zaprte.

Na področju odvajanja in čiščenja izvajajo vse aktivnosti, ki so nujno potrebne za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter prevzemov blata iz greznic in malih čistilnih komunalnih naprav ter komunalne odpadne vode iz nepretočnih greznic.

Zagotovljeno je neprekinjeno delovanje vseh komunalnih čistilnih naprav in črpališč. Z namenom zagotavljanja nemotenega odvajanja komunalne odpadne vode izvajajo tudi vsa nujno potrebna vzdrževalna dela na kanalizacijskem omrežju.

Glede praznjenja greznic in malih čistilnih komunalnih naprav do 50 populacijskih ekvivalentov in intervencijskega čiščenja interne kanalizacije so poudarili, da do nadaljnjega zagotavljajo zgolj najnujnejše storitve.

Prevzem blata iz greznic in malih čistilnih komunalnih naprav po rednem programu je torej odpovedan, prav tako do preklica ne bodo izvajali pregledov in prvih meritev za male čistilne naprave ter pregledov interne kanalizacije.

Poudarili so, da oskrba s pitno vodo na območju njihovega delovanja kljub vsemu poteka varno in nemoteno. “Širjenje koronavirusa na varnost oskrbe s pitno vodo ne vpliva, saj je vir pitne vode podzemna voda, ki je zaščitena pred tovrstnimi neposrednimi vplivi iz okolja,” so dodali.

Sistem oskrbe s pitno vodo deluje na osnovah HACCP sistema, ki od upravljavca vodovoda zahteva stroge preventivne higienske ukrepe za zmanjševanje tveganj za zdravje uporabnikov že v običajnih razmerah. Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki med prednostne ukrepe za zmanjševanje širjenja okužb uvršča higienske, osebje izpolnjuje skrbno in vestno, so zagotovili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine