10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Janševa vlada danes o smernicah drugega protikoronskega svežnja za blaženje posledic epidemije koronavirusa

Potem ko je DZ RS v četrtek sprejel prvi protikoronski sveženj, se bo vlada danes že seznanila s pripravo smernic za drugi zakonski paket za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa. Skupina, zadolžena za pripravo ukrepov s področja likvidnosti, namreč že intenzivno dela, ustanovljeni pa naj bi bili tudi skupini za trg dela in investicije.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, vlada danes preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. “Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket,” je poudaril.

Hkrati ministrska ekipa, tako Kacin, preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva.

Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta “bistvo drugega svežnja”.

Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel.

Finančni minister Andrej Šircelj je sicer že v začetku tega tedna povedal, da vlada že pripravlja dodatne ukrepe za zajezitev posledic epidemije. “Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in investicije, potem ko omilimo negativne posledice epidemije,” je pojasnil.

Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, je v četrtek v Odmevih na TV Slovenija potrdil ekonomist Marko Jaklič, ki je član skupine.

Kot je pojasnil, so se razdelili v tri skupine. Prva skupina, ki pripravlja ukrepe za naslavljanje likvidnosti, katere del so različne institucije, od predstavnikov ministrstev do SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada, po njegovih besedah že intenzivno dela, tako da naj bi bil sveženj ukrepov pripravljen zelo hitro.

Druga skupina bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in varne prožnosti, ki bodo odgovorili na izzive v času po 1. juniju, tretja skupina pa je vezana na investicije, je razkril Jaklič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine