22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Janša o pobudi intelektualcev za veliko in razvojno koalicijo: “Hvalevredna pobuda. Seveda pa globoka država še nikoli doslej ni dovolila svojim stvaritvam resnega sodelovanja z demokratično stranjo”

“Hvalevredna pobuda. Seveda pa globoka država še nikoli doslej ni dovolila svojim stvaritvam resnega sodelovanja z demokratično stranjo. Ni upanja, da bo tokrat drugače,” je zmagovalec volitev Janez Janša na Twitterju odgovoril na javno pobudo intelektualcev vsem strankam, pod katero so se podpisali Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Matej Avbelj, Romana Jordan in Tomaž Zalaznik, da Slovenija potrebuje ali veliko ali razvojno koalicijo strank z obeh političnih polov. Podpisniki so namreč prepričani, da bo Šarčeva vlada, ki se nakazuje, “politično pristranska, retrogradna, reformno, razvojno in projektno neučinkovita ter po večinskih ocenah političnih poznavalcev kratkotrajna”.

 

Odprto pismo so podpisali Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Romana Jordan, Matej Avbelj in Tomaž Zalaznik. Po njihovem prvem predlogu bi se oblikovala t. i. velika sredinska koalicija, v kateri bi bile SD, LMŠ, SMC, SAB, SDS, NSi in SNS. Omenjene stranke bi imele v DZ skupaj 74 glasov, pri čemer bi 38 glasov prispevala leva, 36 pa desna sredina.

Po drugem predlogu pa bi oblikovali t. i. razvojno sredinsko koalicijo, v kateri bi bile LMŠ, SMC, SAB, SDS in NSi. Takšna koalicija bi imela v DZ 60 glasov, od katerih bi jih 32 prispevala leva, 28 pa desna sredina.

Šarčeva vlada s podporo Levice ne bo stabilna
Obe vladi bi po predlogu kot “posrednik, pogajalec in usmerjevalec koordinirala politično nevtralna osebnost, ki bi ji izkazali zaupanje nosilci slovenskega političnega sestava”. Osrednji vzvod vodenja države bi sicer predstavljal kolegij predsednika vlade, v katerem bi bili poleg predsednika vlade še podpredsednik za gospodarstvo, podpredsednik za državotvorne resorje, podpredsednik za javne službe, minister za finance in sekretar vlade.

Po mnenju podpisnikov pisma bi bila takšna vlada uravnotežena, stabilna in operativna, kar pa po njihovem prepričanju ni mogoče trditi za vlado, ki naj bi jo v sodelovanju z Levico oblikovalo pet levosredinskih strank pod vodstvom Šarca. Takšna vlada “ne bo stabilna, uravnotežena, razvojna in reformna”, v pismu ugotavlja pet podpisanih intelektualcev – Jambrek, Rupel, Jordanova, Avbelj in Zalaznik.

Prepričani so, da bo Šarčeva vlada, ki se nakazuje, “politično pristranska, retrogradna, reformno, razvojno in projektno neučinkovita ter po večinskih ocenah političnih poznavalcev kratkotrajna”. Prav tako po njihovem prepričanju kot ena od skrajno levih vlad ne bo sposobna vzpostaviti za Slovenijo vzdržnih prijateljskih odnosov z vladami sosednjih držav pa tudi z vladami osrednjih držav EU in ZDA kot voditeljico evro-atlantske obrambne zveze.

C. Š./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine