1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Jankovičev “najljubši prijatelj”, Žiga Debeljak se skupaj s svojo zaupnico Melito Kolbezen vrača na sceno v podjetju Advico!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Žiga Debeljak je dolgoletni član tranzicijskega omrežja v Sloveniji. S pomočjo Boruta Jamnika in njegove Modre zavarovalnice je hotel postati nadzornik v Cinkarni Celje, a mu ni uspelo. V nadaljevanju vam razkrivamo sporno delovanje Debeljaka kot predsednika uprave Mercator in kot finančnega direktorja Gorenja. Je eden izmed osrednjih poslovnih igralcev zakoncev Login, ki sta že dolgo let predstavljena kot najbogatejša Slovenca po izboru revije Manager. Njegova zvesta sopotnica je od študentskih dni Melita Kolbezen, Debeljakova finančnica iz Mercatorja. Le ta preko podjetja Avico skrbi za poslovanje najbogatejšega slovenskega para. V drugem delu pa bomo razkrili hobotnico podjetja Avico, kjer so lastniki Žiga Debeljak, Melita Kolbezen in Sandi Kolbezen. Naši viri so razkrili, da je bilo proti Debeljaku in Kolbezenovi vloženih več kazenskih ovadb zaradi vodenja Mercatorja, a so jih kot kaže na tožilstvu pospravili v predal.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo tranzicijska levica ponovno poizkušala lansirati med svoje preizkušene vodilne kadre Žigo Debeljaka. Spomnimo, Debeljak se je po kratki neuspeli karieri v svetu računalništva znašel v Mercatorju, ko je to vodil Zoran Janković s svojo zvesto ekipo. Kot mlad ambiciozen kader je preko “trupel” hitro napredoval v Mercatorjevi hierarhiji do raven srednjega menedžementa. Debeljak tudi v odličnih odnosih z Milanom Kučanom. Le ta se omenja tudi kot njegov mentor med poznavalci poslovne poti Debeljaka. Kljub pomoči Kučana ga Janković ni hotel imeti za člana uprave najboljšega soseda. Strasti so umirili na način, da je Debeljak postal član uprave Gorenja pri Franju Bobincu.

Maščevanje svojemu nekdanjemu šefu Jankoviću je bilo sladko. Po prodaji državnih deležev Mercatorja leta 2006 je na povabilo Igorja Bavčarja postal predsednik Mercatorja. V upravo si je nastavil lojalne kadre na področju vodenja podjetja in marketinga. Pri tem mu je pomagal tudi Franci Zavrl. V upravo podjetja pa je pripeljal Melito Kolbezen, svojo študentsko kolegico in dolgoletno sopotnico na Debeljakovi poslovni poti. Poleg Kolbezenove so upravo sestavljali Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović, Peter Zavrl in dva pomočnika, Aleša Resnik in Jože Sadar. Poslovni model poslovanja Mercatorja se po prvotni zagnanosti ni spremenil in se je med vodenjem uprave Žige Debeljaka poslovanje zelo kmalu vrnilo na stare, ustaljene poslovne prakse.

Melita Kolbezen je ena ključnih zaupnic Žige Debeljaka. Sedaj skupaj delujeta v podjetju Advico. (foto: STA)

Poslovni krog Debeljaka povezan z Gorenjem, Mercatorjem in podjetjem Outfit 7
Na koncu ere lastniškega obvladanja družbe Mercator Boška Šrota in Igorja Bavčarja pa je Debeljak, kot pravi kameleon, spet zamenjal barve in po pomoč pri svoji zamenjavi šel po pomoč k stricem iz ozadja. Takrat v obliki Mira Senice, ki mu je uspel urediti obstoj in poizkus Boška Šrota pri neuspešni menjavi. A skesanec Debeljak je moral plačati visoko ceno za svoj obstoj. Tako Senici kot tudi tranzicijski levici. In moral je tudi skesano na magistrat podpret Zorana Jankovića za kandidaturo za župana. Pa čeprav je bil njun odnos vse prej kot topel.

Žiga Debeljak (foto: STA)
Moral pa se je tudi finančno oddolžiti za svoj kratek prestop in boj (bolj navidezni) proti upravi Zorana Jankovića. Takrat znajo zaposleni povedati, da je bilo v prvih letih vladanja Žige Debeljaka strogo prepovedano omeniti Jankovića v Mercatorju. Prav tako so imeli nekateri, še vedno, zvesti kadri Jankoviću velike probleme. Pri izvrševanju politike pa je v upravi Žige Debeljaka izvrševanje ukazov bilo v rokah Melite Kolbezen.

 

Melita Kolbezen je bila nato, skupaj z Debeljakom, tudi predmet kazenskih ovadb zaradi poslov. Naši viri nam ob tem namignejo, da so bili vezani na očiščevalno obdobje Žige Debeljaka po njegovem nastopu zoper omrežje Jankovića. Tako so bili predmet preiskave sumljivi in za družbo škodljivi nakupi Ultrinih bencinskih črpalk in tudi pogodbe, sklenjene za projekt Stožice. Vprašanja smo poslali tako Debeljaku kot tožilstvu glede kazenskih ovadb, a nam oboji do konca redakcije niso odgovorili na naša vprašanja.

Žiga Debeljak, Melita Kolbezen sta povezana s poslovnim omrežjem Sama in Ize Login. (foto: Twitter)
Melita Kolbezen je ena ključnih finančnih igralk v podjetju Outfit 7. Gre za podjetje zakoncev Login, ki sta ga pred leti prodala Kitajcem za slabo milijardo evrov. V povezavi s tem je kot zunanja sodelavka ponujala vse finančne storitve vse finančne storitve in pri izvrševanju je v sistem Outfit7 pripeljala tudi sebi zvesti kader, saj je direktor povezane družbe v Sloveniji kader Mercatorja. Debeljak pa ji je tudi uredil dobro pogodbo z Gorenjem, zdaj pa je tudi vodilni partner v prav tej isti družbi Melite Kolbezen. Ko je bilo najbolj vroče, so vplivni kader tranzicijske levice skrili na Dunaj, da se malo poleže vse okoli njegovih ovadb. Potem ko so začeli postopke kontrolirati, pa se je premaknil Debeljak nazaj v samo upravo Gorenja.

 

Pri poslovni poti Žige Debeljaka sta pomagala po pričevanju naših virov Milan Kučan in Miro Senica. (foto: STA)

Debeljakove finančne akrobacije uničile Gorenje. Prek Boruta Jamnika se je videl že kot predsednik uprave Cinkarne, a mu ni uspelo priti v nadzorni svet.
A tudi sad njegovega dela je javno znan. Kitajski prevzemnik Hisense je moral izvesti skoraj 500 milijonov evrov odpisov, ki so posledica računovodske telovadbe z bilancami družbe. Kitajski lastnik pa ni zaradi teh telovadb z bilancami družbe odpustil Franja Bobinca, ampak se je moral posloviti ravno Žiga Debeljak. Vsekakor je več kot na dlani, kdo je odgovoren za poneverjenje bilančnih izkazov družbe, katerih posledica je bil nato odpis vrednosti.

Zdaj pa se adut tranzicijske levice spet po stranpoteh želi dokopati do vodstvenega položaja. Pri tem mu pomaga Modra Zavarovalnica, ki jo nadzira Branimir Štrukelj in vodi njegov prijatelj Borut Jamnik. Verjetno je bil predlog za imenovanje v NS Cinkarne Celje, d. d., samo priprava terena za naskok na mesto predsednika uprave. A kot so poročale Finance, Debeljaku načrt ni uspel in ni bil izvoljen v NS Cinkarne. 

Vsekakor pa je vprašanje, ali je oseba, ki ima na vesti toliko dokazanih nepravilnosti, ki imajo vse elemente kaznivega dejanja, sploh kredibilna, da zastopa nadzorstvena mesta v gospodarskih družbah. Seveda je tu tudi vprašanje, kaj se je zgodilo z vsemi ovadbami, ki so bile podane na podlagi izvedene posebne revizije glede poslov njegove uprave. Uprave, kjer sta z roko v roki delala Žiga Debeljak in Melita Kolbezen, ki sta tudi zdaj močno poslovno povezana v Advicu. A o družbi Advico več v nadaljevanju zgodbe o Žigi Debeljaku.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine