8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Janković propada: Na vesti ima življenja, v maloro je šel tudi družinski posel!

Bela Ljubljana. Bo držalo, smog, oznaka za mešanico dima (angleško smoke) in megle (angleško fog), bo prihodnjih nekaj mesecev prekrival Ljubljansko kotlino, saj Zoran Janković kot župan za bolj zdrav zrak v mrzlem delu leta v treh štiriletnih mandatih ni naredil ničesar.

Ljubljančani celo trdijo, da je bil zrak v mestu pred prihodom šerifa iz Saraorcev že bolj čist. Bela Ljubljana je v času županovanja Jankovića postala krvavo mesto. Pod površjem prenove cest in pročelij hiš, Potemkinovih vasi Jankovićevega županovanja, so ječale človeške stiske, ki jih nihče ni slišal. Ivan Selinšek, direktor podjetja Varkos Selinšek, katerega delavci so delali vse dni, plačal pa jim je lahko le 40 odstotkov tega, kar bi jim moral, ker naročniki niso poravnavali obveznosti, psihološkega pritiska ni zdržal. Marca leta 2010 je iz obupa dvignil roko nadse. Zoran Janković pa je iz namenskih sredstev, ki jih Selinšek in delavci niso dobili, jedel po najdražjih restavracijah v mestu. In nima dovolj (čustvene ) inteligence, da bi sploh dojel, kaj je storil.

Selinškovo podjetje je bilo podizvajalec podjetja Grep (Gradis-Energoplan), ki je gradilo Športni park Stožice. Jankovićev prvi veliki projekt, kjer naj bi po napovedih mestnega šerifa skozi javno-zasebno partnerstvo nastal moderen športno-trgovski kompleks. Danes, po osmih letih, ko se Janković poteguje za četrti mandat v mestni hiši, obratujeta samo športna dvorana in odprti nogometni stadion, v delu, kjer bi moral obratovati trgovski center, pa je mesto duhov. Še vedno je gradbišče, ki nedokončano propada. Deli so še vedno označeni s plastično oranžno varovalno ograjo. Tam je najbrž nevarno, na tak način pa se odgovorni skušajo znebiti odgovornosti, če pride do najhujšega …

500 delovnih mest, ki jih ni

Center Stožice je Janković odprl avgusta 2010, tik pred lokalnimi volitvami, na katerih se je potegoval za drugi županski mandat. Državna Slovenska tiskovna agencija je ob Jankovićevem odprtju dvorane avgusta 2010 poročala: »Je del športnega centra v Stožicah, ki je bil ena od predvolilnih obljub ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pogodba za gradnjo športnega centra med Mestno občino Ljubljana in podjetjem Gradis skupina G je bila podpisana 28. marca 2008, graditi pa so ga začeli leto kasneje. Gradnjo centra, ki premore tudi stadion, ob njem pa bo v prihodnje predvidoma zrasel še trgovski center, zlasti v zadnjem času spremljajo očitki o nejasni finančni konstrukciji projekta.« Uporabnega dovoljenja, ki ga je Janković napovedoval za 30. junij 2008, niso dobili vse do nekaj ur pred odprtjem kompleksa in prvo tekmo.

Več v tiskani izdaji Demokracije

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine