8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Janković na sojenju, kjer mu očitajo polmilijonsko jemanje podkupnine, napadal tožilko!

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je danes z zagovorom Zorana Jankovića steklo sojenje slednjemu v zadevi Gratel. Tožilka Blanka Žgajnar ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita, da je po nastopu županske funkcije konec leta 2006 od podjetja Gratel v zameno za dovoljenje za nadaljevanje del polaganja optične infrastrukture v Ljubljani zahteval 500.000 evrov donacije v korist občine oziroma Ljubljanskega gradu. Ljubljanski župan je tožilko danes večkrat pozval, naj obtožnico v tej zadevi umakne, in ji očital, da ga želi onemogočiti.

 

Kot je danes v predstavitvi obtožnice izpostavila Žgajnarjeva, je Janković neupravičeno odpravil dovoljenje za fazne zapore ulic po Ljubljani, ki ga je Gratelu nekaj dni pred volitvami podpisala še prejšnja županja Danica Simšič. Nato je z njimi sklenil nov dogovor o nadaljnjem poteku del. V tem dogovoru je med drugim določil višino odškodnine, s tem pa prevzel pristojnosti oddelka za promet Mestne občine Ljubljana, ki je sicer pristojen za izdajo dovoljenj za fazne zapore. Specializirano tožilstvo zato Jankoviću očita storitev kaznivega dejanja jemanja podkupnine.

Janković je v svojih županskih mandatih očitno prejel veliko “odškodnin”

Ljubljanski župan je v svojem zagovoru ocenil, da je tožilka Žgajnarjeva pregon zoper njega sprožila, ker ga ne mara, čeprav so očitki neupravičeni. “Listine, ki jih je v predkazenskem postopku pridobila policija, ne izkazujejo trditev iz obtožbe. To ni bila donacija, ampak dogovor o odškodnini,” je dejal. Kot je pojasnil, je dovoljenje, ki ga je v dneh pred volitvami leta 2006 podpisala njegova predhodnica Simšičeva, razveljavil, ker je bilo nezakonito. Tako dovoljenje bi moral namreč izdati občinski oddelek za promet, ki pa o njem ni bil seznanjen. Občina je glede tega pridobila tudi mnenje pravnika Rajka Pirnata, ki je prav tako potrdil, da Simšičeva takega dovoljenja ne bi smela podpisati.

Janković je podrobno opisal dogajanje v letih 2006 in 2007, ko je Gratel za družbo T2 polagal optično omrežje v Ljubljani. Navedel je, da je takoj po prevzemu županske funkcije začel prejemati številne pritožbe prebivalcev Šiške zaradi tega, kako je Gratel opravljal dela na njihovem območju. Prav tako so se seznanili z dejstvom, da so tudi javna podjetja nasprotovala načinu dela Gratela, saj da je treba take posege v infrastrukturo opraviti v sodelovanju z njimi. Zato se je tudi lotil reševanja zadeve. V svoj zagovor je še izpostavil, da je bila odškodnina oziroma donacija Mestni občini Ljubljana nižja od tiste, ki jo je Gratel plačal na primer Mestni občini Kranj za enaka dela polaganja optike, in da so do dogovora o odškodnini prišli v pogajanjih, Gratel pa je sam odločil, da bo denar nakazal Ljubljanskemu gradu.

Ljubljanski župan je tožilko danes večkrat pozval, naj obtožnico v tej zadevi umakne, in ji očital, da ga želi onemogočiti. Sojenje se bo nadaljevalo 31. januarja, ko bosta kot priči vabljena Jurij Krč ter nekdanji prvi mož T2 Miran Kramberger.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine