24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Janez Janša: Vedeti moramo, kako pomembno je, da se Ukrajino ubrani in da se vojna ne razširi

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

V sredo je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal shod v podporo Ukrajini, na katerem je bil osrednji govornik premier Janez Janša. Shod je organiziralo Kulturno društvo Ljubljana – Kijev, besedo pa so imeli poleg predsednika vlade še veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Mihajlo F. Brodovič, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik.

“Ne umirajo samo vojaki, umirajo civilisti, umirajo žene in otroci. Ruska vojska raketira in bombardira civilne objekte, strelja na civiliste, ki se goloroki zoperstavljajo ruskim tankom. Posnetki današnjega dne so grozljivi. Opogumlja pa pogum Ukrajincev, ki se ponekod goloroki postavljajo pred tanke. To nas spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti in pol, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo.” je uvodoma v svojem nagovoru dejal predsednik vlade Janez Janša, na vseslovenskem shodu v sredo.

V nadaljevanju je poudaril, kakšno ključno vlogo sta v preteklosti za slovenski narod odigrali enotnost in pogum, pri čemer je opomnil, da se ravno zaradi tega lahko danes, v tem trenutku, poistovetimo z Ukrajino in ukrajinskim narodom. Ob sklicevanju na ponedeljkov napad na slovenski konzulat v Harkovu je povedal, da je od ukrajinskega ministra dobil informacijo, da je ruska raketa vzela življenje najbolj znani ukrajinski kardiologinji, ki je pred smrtjo rešila življenje ranjenemu ruskemu vojaku v bolnišnici, življenje pa je vzela tudi 60 otrokom.

V Ukrajini se borijo za življenje
“Torej, v Ukrajini se danes ne borijo le za svobodo, za demokracijo in evropsko prihodnost, borijo se za življenje. Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse.” je poudaril premier in povedal, da je v tej situaciji resnično potrebno narediti vse, da bo vojna čim krajša, da čim prej pride do pogajanj in miru, da se to prelivanje krvi konča, “naj se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce spet vrteti naprej in ne nazaj”, je sklenil premier in v nadaljevanju pojasnil razloge, zaradi katerih je diktator Putin šel v agresijo nad Ukrajino in omenjene razloge primerjal z razlogi drugih diktatorjev, ki so začeli z vojnami v zgodovini.

Foto: Nova24TV

Razlogov za Putinov napad je ogromno
Putinov napad na Ukrajino naj bi se zgodil tudi zaradi bogatih zalog urana in velikih površin plodne zemlje Ukrajine prav tako pa do tukaj še ostala dejstva, ki dokazujejo bogatost, rodnost in plodnost ukrajinskih tal, ki so privlačna Rusom. “Tisti, ki misli, da je treba Putinu popustiti, da bo pač zavzel Ukrajino in ga bodo po tem sankcije ustavile, se ni nič naučil iz zgodovine. Če Putin zavzame Ukrajino, so po tem na vrsti Gruzija, Moldavija, Baltske države, mogoče še kakšen poseg na Balkanu. Povsod tam, kjer se Evropa ni razširila, kjer ni vzpostavljen varnostni dežnik Nata,” je nadaljeval v govoru in omenil, kako pomembno se je učiti iz žalostne zgodovine, da ne bi prišlo do podobnih zaključkov in poudaril pomembnost enotnosti Evropske unije v tem trenutku in s tem je izrazil veliko veselje v zadnjih dneh, ko vidimo popolnoma spremenjeno Evropsko unijo. “Kar še prejšnji teden ni bilo mogoče, je danes mogoče. 27 držav članic Evropske unije je v tem odzivu enotnih, enotni smo v zavezništvu Nata.” Ob tem je spomnil, da nobena zveza ni idealna, da je polno sporov in problemov, a vse to je sedaj postavljeno v oklepaj in stojimo trdno skupaj, je zaključil in pozval vse udeležence, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo prebežnikom iz Ukrajine, ki bežijo pred rusko agresijo.

“Naredimo vse, kar je v naši moči, da Ukrajina zdrži, ker Ukrajina se bori tudi za nas. Hvala za podporo. Bog živi Slovenijo. Slava Ukrajini!” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine