9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Janez Janša: Tretja razvojna os na Koroško bi bila že zgrajena, če v letu 2008 ne bi prišlo do političnih sprememb

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekala javna tribuna Zgodba 3. razvojne osi na Koroško. Na javni tribuni je bil prisoten tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je povedal, da bi bila cesta na Koroško že zgrajena, če leta 2008 ne bi prišlo do političnih sprememb.

 

Na javni tribuni Zgodba 3. razvojne osi na Koroško, ki jo je organizirala Koroška regijska koordinacija SDS, so razpravljali tudi župan občine Prevalje dr. Matic Tasič, poslanec SDS Zvone Černač in predsednik upravnega odbora Gospodarske zbornice Koroška Boštjan Paradiž. Dogodek je moderiral župan občine Vuzenica in državni svetnik Franjo Golob.

Uvodoma je vse prisotne kot organizatorka dogodka nagovorila predsednica Koroške regijske koordinacije SDS Alenka Helbl, ki je povedala, da v stranki SDS stremimo k temu, da pogledamo na vsakega občana in državljana in da nikdar nismo pozabili tudi na tiste na obrobju. “Ko je vlado vodila SDS, smo veliko naredili za tretjo razvojno os in vsi upamo, da se bo ta zgodba srečno končala,” je še povedala.

“Mislim, da je kljub težavam in vsem zapletom ter dolgi naravi tega projekta pohvalno to, da se zdaj vendarle stvari premikajo v pravo smer in se vidi luč na koncu tunela. To je posledica tega, da ste vztrajali in da ste bili enotni ter glasni,” je rekel predsednik SDS Janez Janša in prisotne opozoril, da je v zraku neka pesimistična napoved za razvoj gospodarstva v prihodnosti, kar ni dobro za projekt tretje razvojne osi. “Leta 2008 smo sedeli tukaj na Koroškem in smo se pogovarjali, da bo prva lopata zasajena v kratkem času. Bi tudi bila, če se stvari takrat ne bi politično spremenile. Potem je več vlad gospodarsko krizo, ki je nastopila in je Slovenijo zelo zadela, vzelo kot izgovor, da se ne gradi. Ne samo tretje razvojne osi, tudi drugih projektov in to v času, ko se je Slovenija iz 8 milijard evrov zadolžila preko 30 milijard evrov. Pa danes vprašam, ali kdo izmed vas vidi, kaj smo zgradili s temi več kot 20 milijardami? Ni kaj pokazati. To je bilo zgolj kupovanje socialnega miru”, je bil oster Janša in navedel primer Poljske, ki je med takratno recesijo vlagala v infrastrukturo ter tako ljudem dala plačano delo. Mnenja je bil, da če bi imeli pokrajine bi bilo za Koroško namenjenega več denarja, ki bi ga občine porabile bolj smotrno in racionalno kot to počne država, kjer prihaja do velikih odtekanj denarja.

Kot pomembno je Janez Janša izpostavil dejstvo, da projekt 3. osi še ni končan in da tisti, ki so pripeljali projekt do njenega začetka, ne smejo zaspati. “Morali boste biti čuječi in pozorni do konca, vse dokler po cesti ne bo zapeljal prvi avto. V Slovenski demokratski stranki bomo glasni in bomo pomagali, saj je treba pri takšnih projektih sodelovati,” je še povedal Janša in dodal, da je sedaj, ko se napoveduje gospodarska kriza, pomemben časovni okvir izgradnje. Predsednik je zaključil z besedami: “Čim prej in čim hitreje se bo začela tretja razvojna os graditi, tem bolje bo.” 

“Ceste morajo povezovati ljudi in ne razdvajati,” je začel poslanec SDS Zvone Černač in nadaljeval: “Škoda je, da bomo o poroštvenem zakonu o tretji razvojni osi še enkrat razpravljali. To bo izvedbo projekta še podaljšalo. Vlada je v ta poroštveni zakon združila dva projekta, ki nista povezana: finančno nerazumni 2. tir in 3. razvojno os na Koroško. Torej, če si za enega, si za drugega. To je napačno razmišljanje.” Černač kljub vsemu verjame, da bo poroštveni zakon sprejet. Po njegovih ocenah je treba na severni in južni trasi ceste na Koroško delati hitreje. “Če se bo pristopilo na pravilen način, verjamem, da bo cesta na Koroško zgrajena hitreje, kot nas učijo izkušnje glede gradbenih projektov v preteklosti,” je zaključil Černač.

Župan občine Prevalje je v enotnosti videl tisti vzvod, ki je pripeljal do premikov v pravo smer. Optimističen je bil, da se bo poroštveni zakon za tretjo razvojno os sprejel v enem kosu, ampak se to žal ne bo zgodilo. Kljub vsemu je prepričan, da tretja razvojna os bo, saj bodo Korošci in Korošice pri tem vztrajali.

Predsednik upravnega odbora Gospodarske zbornice Koroške Boštjan Paradiž je bil jasen, da si koroško gospodarstvo želi tretje razvojne osi, saj bo cesta imela multiplikatoren učinek na gospodarstvo na Koroškem. Gospodarstvo bo dobilo tudi dodano vrednost in bo postalo bolj konkurenčno. Povedal je tudi, da bi mlade radi zaposlili doma na Koroškem in cesta bo zagotovo pripomogla k temu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine