3.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Janez Janša: »Sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo je odlično«

Piše: L. B.

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj, 24. avgusta, sestal z deželno glavarko Spodnje Avstrije mag. Johanno Mikl-Leitner na delovnem kosilu. Pogovor je zajemal COVID-19 situacije na obeh straneh meja in prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Predsednik vlade je v izjavi za avstrijske medije poudaril, da je sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo odlično. »Avstrija je praktično prvi investitor v Sloveniji, v Sloveniji deluje skoraj 1000 podjetij v avstrijski ali mešani lasti, še posebej pa smo veseli, da se veliko teh podjetij ukvarja z zeleno in digitalno transformacijo, kar je bil tudi eden od predmetov današnji pogovorov,« je povedal premier. Nato pa je nadaljeval, da je Slovenija pripravila obsežen načrt za zeleni in digitalni prehod, prav tako pa je ustanovila ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Na delovnem kosilu je razprava potekala o aktualnih temah, v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU, predvsem o situaciji v Afganistanu, zelo verjetnega naslednjega migrantskega pritiska na Evropo ter o temah na dnevnem redu slovenskega predsedstva, in sicer o prihodnosti Evrope.

»Dotaknili smo se tudi aktualne situacije spopada s COVID-19 in posledicami. Deželni glavarki sem čestital za dobre rezultate, kar se tiče precepljenosti,« je dejal predsednik vlade Janša. Zatem pa dodal: »Slovenija žal še ni tam. Se pa borimo za to, da bi s čim večjo precepljenostjo preprečili najhujše posledice četrtega ali petega vala, s katerim se v Evropi v tem trenutku še vedno soočamo.«

Avstrijski novinar je postavil vprašanje glede slovenskih obnovljivih virov energije in partnerstva na tem področju z Avstrijo. Janez Janša je povedal, da ima EU, torej tudi Slovenija in Avstrija, podnebne cilje, ki so zelo zahtevni. Poudaril je: »Za Slovenijo še posebej, delež obnovljivih virov energije v nacionalni energetski bilanci Avstrije je zelo visok, v Sloveniji pa relativno nizek. Želimo si prenos dobrih praks iz Avstrije, predvsem, ko gre za čim večjo uporabo sončne in vetrne energije. To sta tudi točki, kjer si obetamo še posebej tesno sodelovanje v prihodnosti.«

Sledilo je tudi vprašanje o NEK, kjer je Janez Janša povedal, da je jedrska energija ključna za delovanje Slovenije, saj predstavlja kar 38% slovenske energetske bilance. Ob tem je dodal, da je uporaba jedrske energije odvisna tudi od uspešnosti ostalih virov energije. V prihodnosti pričakujejo tehnološke napredke na tem področju, ki bodo omogočili enostavnejšo rešitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine