16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Janez Janša: Prosim župane slovenskih občin, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu

“Prosim župane slovenskih občin, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu. Za pomoč zaprošam tudi vse zdrave mlade, ki imajo čas. Trenutno je edina varna oblika varstva otrok namreč varstvo na domu. #koronavirus,” je tvitnil predsednik vlade Janez Janša.

Celoten dopis predsednika vlade Janeza Janše objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,
Slovenija se intenzivno pripravlja na širitev epidemije bolezni COVID19 in v ta namen reorganizira svoje javno življenje. Zato Vas prosim, da vladi in kriznemu štabu pomagate pri uveljavljanju nujnih ukrepov, ter:

1.    Da v okviru občinske uprave ali občinskega štaba za Civilno zaščito nemudoma oblikujete občinski oziroma mestni center, ki bo usklajeval povpraševanje staršev in ponudbo zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki jih nujno potrebujemo za delovanje v razmerah epidemije tako na državnem kot na lokalnem nivoju. Prvenstveno pomagajte zagotoviti varstvo (na domu!) zdravnikom in medicinskim sestram, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, nepogrešljivih komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Od vseh teh institucij, ki delujejo v vaši občini, nemudoma zahtevajte seznam njihovih prioritetnih potreb, (če vam ga že niso samoiniciativno posredovali), za najbolj nujne primere varstva pa angažirajte proste kadre iz vrtcev, ki ne bodo več izvajali skupinskega varstva;

2.    Da preverite vse načrte in dopolnite priprave na delovanje uprave in nujnih služb v vašem mestu ali občini v pogojih, ko je večina javnih institucij zaprtih, ko ni javnega potniškega transporta in ko bi lahko bila delno ali celo pomembno motena tako oskrba kot vrsta drugih dejavnosti. Pri tem prosim upoštevajte potrebne varnostne ukrepe v pogojih epidemije, okrepite možnosti opravljanja dela na domu in na daljavo  ter pravočasno preko mehanizma CZ zagotovite potrebno število kompletov zaščitne opreme za vse, ki bodo možnosti okužbe najbolj izpostavljeni.

Seznam odgovornih kontaktnih oseb z njihovimi telefonskimi številkami in elektronskimi naslovi na posameznih ministrstvih, kjer boste po potrebi v prihodnje v realnem času dobivali dodatne informacije, vam bomo posredovali v roku 6 ur. Šivamo pretrgane niti in vzpostavljamo komunikacije ter koordinacije med vsemi pristojnimi dejavniki na državni in evropski ravni in računamo, da bo sistem vsaj v Sloveniji začel v celoti in brez zastojev delovati v čim krajšem možnem času.

Zahvaljujem se vsem vam, ki ste v preteklih dneh izkazali potrebno samoiniciativo in vas vabim, da še naprej ukrepate pravočasno, razumno in učinkovito.

S spoštovanjem,

Janez Janša

Prav tako je k POSEBNO OBVESTILO o varstvu otrok zapisala šolska ministrica Simona Kustec, ki si ga lahko preberete TUKAJ.

Zaradi naglega širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom bodo namreč od ponedeljka predvidoma zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Doma bo tako ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov. Več kot 210.000 otrok je mlajših od 10 let, ki bodo torej potrebovali varstvo tudi doma. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok. Osnovne šole obiskuje 187.476 otrok, v prvo triado je vključenih je 64.497 otrok.

Poleg tega je 3294 otrok vključenih v šole s prilagojenim programom, med njimi jih je 463 v prvi triadi. Še 893 otrok, učencev in dijakov pa je v zavodih.

V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov.

Ob zaprtju šol bo torej doma ostalo preko 260.000 otrok in mladostnikov.

V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od 10 let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je bilo po podatkih Statističnega urada RS 1. julija lani v Sloveniji 212.230.

Tudi tisti, ki imajo stare starše v bližini, se bodo te pomoči stežka poslužili. Že od začetka širjenja virusa sars-cov-2 namreč strokovnjaki pozivajo k zaščiti starejših, za katere je okužba zelo nevarna in smrtnost bistveno višja. Poleg tega nekatere nove študije kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja še dlje kot pri odraslih.

 


Zadnje novice

Sorodne vsebine