14.6 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Janez Janša prejel pismo podpore glede njegove obsodbe pobojev v Iranu leta 1988.

Piše: C. R.

Premier Janez Janša je prejel odprto pismo skupine bivših vladnih uslužbencev, članov kongresa in upokojenih častnikov ameriške vojske, ki so se, tako kot Janša, udeležili svetovnega srečanja za svobodni Iran (Free Iran World Summit) 2021, ki ga organizira iranska diaspora.

V pismo su podpisani izrazili podporo Janši glede njegove obsodbe pobojev političnih zapornikov v Iranu leta 1988. »Boj za pravico proti tistim, ki so zagrešili množične poboje potrebuje odločno posvečanje in mednarodno podporo«, so ob tem zapisali. Poudarili so tudi, da je to pomembno predvsem v primerih, ko odgovorne ščitijo skorumpirani vladni uradniki, ki želijo prikriti grozodejstva in onemogočiti preiskavo.

»v 45ih letih se slovenski narod nikoli ni predal v svojih naporih razkrivanja grozodejstev nad njegovimi sinovi in hčerami ob koncu druge svetovne vojne. Tudi z razkritjem zločinov leta 1990, kakršen je bil masakr v Hudi jami, razumemo, da je sprijazniti se s tem za preživele družine desetletja kasneje še vedno trajajoč proces«, so zapisali in ob tem dodali, da razumejo pomembnost njegove izjave.

Janezu Janši so podpisani prav tako zagotovili, da družinam 30,000 političnim zapornikom, ki so bili pobiti leta 1988, njegova obsodba zločina in podpora pri njihovih zahtevah za ustanovitev komisije ZN, ki bi preiskala poboje, prinaša tolažbo.

Med podpisanimi so upokojeni general ameriških marincev James Conway, bivši kongresnik Rhode Islanda Patrick Kennedy, bivši senator Connecticuta Joseph I. Lieberman, bivši kongresnik Texasa Ted Poe, bivši guverner Pennsylvanije Tom Ridge, in drugi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine