11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Janez Janša o “neuporabni aplikaciji”, ki je za zdaj brez vseh podatkov: Za zapiranje bodo odgovarjali na NIJZ in Ministrstvu za zdravje, imeli so jasna navodila vlade

Piše: S. R. / T. F.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je v zadnjem letu in pol rušila vsak poskus vlade, da bi zatrli epidemijo, trdi, da ni bila seznanjena z nobeno verzijo aplikacije za preverjanje PCT, poroča 24ur. Spomnimo, aplikacija je po navedbah najprej razkrila preveč osebnih podatkov, zdaj pa brez vseh podatkov odpira vrata zlorabam. Najbolj slikovito se je na socialnih omrežjih izrazil Žiga Turk, ki meni, da so antivakserji in covid idioti uspeli ravno s podporo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Na voljo je namreč nova aplikacija za preverjanje PCT kod, ki pa ne izpiše ničesar razen oznake “veljavno”. “Sramota, svinjarija in upam da bo za to odgovarjala, ko bomo državo spet zapirali,” je bil besen Turk. A predsednik vlade Janez Janša trdi, da za morebitno zapiranje v četrtem valu epidemije ne bo odgovarjala Prelesnikova, temveč Ministrstvo za zdravje in NIJZ, saj da so imeli oboji navodila od vlade, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave. Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov, je bil jasen Janša.

Spomnimo. Primeri zadnjih dni so pokazali, da nobena evropska država nima večjih težav pri uvajanju aplikacij, ki bi pomagale pri obvladovanju covida-19. Nasprotno pa se je dogajalo tukaj: informacijska pooblaščenka je rušila sezname za cepljenje, rušila je prvo aplikacijo za sledenje stikom (Ostani zdrav), nasprotovala je merjenju temperature med visokim porastom števila okužb, sedaj pa naj bi še želela blokirati aplikacijo za preverjanje PCT-pogojev. Kljub pozivom stroke pred četrtim valom je bila informacijska pooblaščenka prepričana, da so pravice posameznikov bolj pomembne od zdravja ljudi.

Že v začetku aprila je koordinator za cepljenje Jelko Kacin razkril, da informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik zaradi varovanja podatkov zadržuje seznam, kjer so državljani prostovoljno podali željo za cepljenje na portalu eUprava, medtem ko smo imeli cepivo na zalogi in bi se lahko cepili tisti, ki so to želeli. Državljani zaradi informacijske pooblaščenke niso mogli dobiti pozivov na cepljenje, v vmesnem času pa je bila epidemija v polnem razmahu. Po oceni Prelesnikove je bila v tistem trenutku bolj pomembna transparentnost o tem, kdo bo obdeloval podatke prijavljenih.

V nadaljevanju je ministrstvo za zdravje zagotovilo nov sistem prijave na cepljenje prek aplikacije zVem. V tem primeru Prelesnikova ni nasprotovala, prijave na cepljenje so množično stekle, že prijavljeni pa so bili na cepljenje poklicani s pomočjo uparjanja že obstoječih prijav. Kot nadgradnjo obstoječemu sistemu je NIJZ pred enim tednom za pametne telefone izdal aplikacijo zVEM, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih covid potrdil v ločeni zbirki.

Foto: posnetek zaslona

Prelesnikova zdaj trdi, da o nobeni verziji aplikacije ni bila obveščena. “Prav tako informacijska pooblaščenka ni bila zaprošena niti za predhodno mnenje, kar bi bilo sicer glede na naravo obdelave osebnih podatkov z aplikacijo vsekakor pričakovati, še posebej glede na izkušnje, ki bi jih NIJZ moral pridobiti v postopku glede izražanja interesa za cepljenje na portalu eUprava,”je zapisala v sporočilu za javnost. Ne minister za zdravje Janez Poklukar ne direktor NIJZ dr. Milan Krek ostrih besed premiera za 24ur neposredno nista želela komentirati. Krek sicer trdi, da je bila aplikacija pravočasno razvita, “kako bo stvar zakonsko in ostalo opredeljena, s tem pa inštitut nima nič”.

Sistem PCT zagotavlja večjo stopnjo varnosti
“Sistem PCT-ja zagotavlja veliko stopnjo varnosti, če ga uporabljamo dosledno in pravilno. Velja tudi, da če se cepljena oseba okuži, je verjetnost prenosa znotraj družine bistveno manjša, kot je pri necepljenih osebah,” pa je pojasnila infektologinja Mateja Logar.

Informacijska pooblaščenka je na podlagi prejete prijave začela inšpekcijski postopek zoper aplikacijo zVem. Kot poročajo mediji, naj bi se pri skeniranju z navedeno aplikacijo izpisali ime, priimek in datum rojstva ter podatek o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali prebolevnik. Prelesnikova je opozorila, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija v zasebni sektor, torej ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

(Foto: STA)

“Besen sem kot ris! Veselil sem se koncerta Pankrtov jutri v MS, a je žal prestavljen, ker baje koda covid potrdila razkriva preveč osebnih podatkov. A se kot državljan te države res nimam pravice odločiti komu dovolim vpogled v svoje podatke?” se je na račun Prelesnikove razjezil eden izmed tviterašev. Kot je pojasnil Žiga Turk, Prelesnikovi sama aplikacija ni sporna, sporna naj bi bila QR koda, ki vsebuje preveč informacij. “Problem je, da QR koda, ki jo je treba pokazati, vsebuje preveč informacij za domače zaskrbljence. Za ostanek EU pa je OK,” je poudaril. Slednji je tako kot nekateri drugi Slovenci, ki so na dopustu, opazil, da je tak sistem aplikacije nekaj povsem normalnega v evropskem prostoru.

Novinarka RTV Rosvita Pesek je slednje poudarila na socialnih omrežjih. Med svojih dopustovanjem v Avstriji je tudi sama preverila, kako poteka preverjanje PCT-pogojev pri naši severni sosedi. “Doma je pa vse problem. Če ga pa ni, se ga pa naredi,” je bila kritična do tistih, ki nam želijo onemogočiti, da bi se lahko življenje nekoč vrnilo v normalo.

Smo tik pred četrtim valom, rešitve pa se blokirajo
Po ugotovitvah informacijske pooblaščenke je bilo sporno to, da so se ob skeniranju digitalnega covid potrdila res izpisali osebni podatki. Po odzivu informacijske pooblaščenke je NIJZ onemogočil uporabo aplikacije za preverjanje PCT-pogojev. V tem primeru so se raje odločili razviti popolnoma novo aplikacijo, ki bi gostincem in organizatorjem dogodkov omogočila preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil. Ta je že v fazi testiranja, a številni gostinci si je še niso naložili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine