9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Jamar vstopil v brezno pod Macesnovo gorico, kjer so bili umorjeni pripadniki Slovenske narodne vojske

Dne 18. oktobra 2019 je jamar Bojan Vovk vstopil v jamski prostor, kjer je umrlo vsaj šest žrtev pomora vojnih ujetnikov Slovenske narodne vojske v breznu pod Macesnovo gorico. 22. oktobra so jamski prostor pregledali še pripadniki posebne enote policije s kriminalističnim svetnikom Pavlom Jamnikom.

Jamar Bojan Vovk je 18. oktobra 2019  iz jamskega prostora, kjer so umirali ranjenci, prinesel dva predmeta (glej spodaj). Eno je ostanek lesene škatle za električne detonatorje, drugo pa ostanek lisic iz žice, v katere so bili umorjeni zvezani. Oboje odpira vprašanja: Kdo je bil umorjeni? Kdo je moril? Kdo je miniral? Kdo je ukazal umore? Kdo je ukazal miniranje?

Od tistih, ki so obstreljeni ali celo brez hujših ran preživeli padec v brezno, se jih je rešilo vsaj sedem. Njihova pričevanja lahko povežemo z letošnjimi odkritji v jami. S tem smo dobili novo potrditev, da je brezno pri Macesnovi gorici  morišče in grobišče Slovencev v Kočevskem rogu.

Prav tako Macesnovo gorico kot morišče in grobišče Slovencev potrjujejo rezultati arheoloških in topografskih raziskav. Tiskovna konferenca o tem bo v  torek, 29. oktobra 2019, ob 11. uri v kletni dvorani Družine, Krekov trg 1 v Ljubljani. Na tiskovni konferenci bodo sodelovali speleolog dr. Andrej Mihevc, ki je pripravil strokovna izhodišča za projekt Macesnova gorica, dr. Uroš Košir, ki je vodil arheološke raziskave leta 2017, kriminalistični svetnik Pavel Jamnik, ki vodi kriminalistično preiskavo, Marko Kljun, direktor Komunale Kočevje, ki je izvajala izkop minirane kamnine in gradbeni nadzornik Anton Ostanek.

 Dr. Jože Dežman, Komisija Vlade RS  za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Zadnje novice

Sorodne vsebine