30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Izumiranje slovenstva: Strateška katastrofa in veleizdaja naroda

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

V prvem četrtletju 2023 se je rodilo 3.971 otrok, umrlo je 5.829 prebivalcev. V primerjavi z istim obdobjem leto prej je bilo število rojenih nižje za 227 (5 odstotkov), število umrlih pa za 476 (8 odstotkov). Negativna vrednost naravnega prirasta na 1.000 prebivalcev se je v enem letu spremenila z −4,1 na −3,6, so objavili v statističnem uradu RS. To so zaskrbljujoči podatki, Janez Janša pa pravi, da je to strateška katastrofa in veleizdaja naroda, saj je Golobova vlada ukinila Urad za demografijo.

Statistični urad je objavil podatke o demografski situaciji v Sloveniji, ki ni rožnata. V naši državi že šesto leto zapored umre več ljudi, kot se jih rodi, veliko je priseljevanja tujcev in odseljevanja Slovencev. Da gre za resen strateški problem, je prepoznala prejšnja Janševa vlada, ki je za ta namen ustanovila Urad za demografijo, vendar ga je nova vlada, konkretno minister za delo in družine Luka Mesec, nedavno ukinil. Janševa vlada je Urad za demografijo namreč ustanovila, ker se je akutno zavedala, da ima Slovenija eno najnižjih rodnosti v Evropi.

Statistični urad je objavil tudi podatke o številu porok in razvez. In sicer je zakonsko zvezo sklenilo 699 parov ali 55 manj (sedem odstotkov) kot v prvem četrtletju lani, razvezalo pa se je 558 parov ali osem več (en odstotek).

Nadomeščajo nas tujci
V Slovenijo se je v opazovanem četrtletju priselilo več prebivalcev kot v istem obdobju leto prej. Priselilo se jih je namreč 9.443 ali za 33 odstotkov več. Odselilo se je 6.883 prebivalcev ali za 16 odstotkov več. Število odseljenih državljanov Slovenije (1.589) je bilo nižje od števila odseljenih tujih državljanov (5.294). Selitveni prirast tujih državljanov je bil pozitiven (3.056), selitveni prirast državljanov Slovenije pa negativen; iz države se je namreč odselilo 496 državljanov Slovenije več, kot se jih je vanjo priselilo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine