13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Izteka se rok za izkaz interesa za nakup Abanke

Vlagatelji imajo do danes popoldan čas, da na SDH oz. na njenega finančnega svetovalca v tem postopku, to je na francosko banko BNP Paribas, naslovijo interes za nakup Abanke, tretje največje banke v državi. Ta je po sanaciji leta 2013 oz. 2014 v lasti države, ki pa jo mora po zavezi Evropski komisiji prodati do sredine prihodnjega leta.

Slovenski državni holding (SDH) je uradne postopke za privatizacijo Abanke sprožil 11. oktobra. S povabilom vlagateljem bo preveril, kakšen je interes oseb, ki želijo sodelovati v postopku. Kvalificiranim ponudnikom bo nato posredoval procesno pismo s podrobnimi podatki o načrtovanem prodajnem postopku in zahtevo po predložitvi okvirnih oz. nezavezujočih ponudb.

Banka je bila sanirana skupaj z NLB, NKBM in Banko Celje v letih 2013 in 2014, v okviru postopkov so ji nato pripojili Banko Celje. Abanka, ki ima nekaj več kot 1000 zaposlenih, je sredi leta dosegla 3,71 milijarde evrov bilančne vsote in približno 9,6-odstotni tržni delež. Po mnenju uprave, ki jo vodi Jože Lenič, je banka trenutno v izvrstni kondiciji.

Knjigovodska vrednost Abanke je po zadnjih dosegljivih podatkih s spletne strani banke konec lanskega leta dosegla 38,34 evra. Po mnenju nekaterih analitikov bi se cena zanjo lahko gibala v razponu 0,6 do 0,8 knjigovodske vrednosti, torej med približno 347 in 463 milijoni evrov, plus premija, ki se navadno iztrži v takšnem postopku prodaje.

Med možnimi kupci se omenjajo ameriški sklad Apollo, ki ima v lasti Novo KBM, podobni zasebni naložbeni skladi ter madžarska banka OTP in druge tuje banke, ki so v Sloveniji že navzoče. Banka Slovenije, ki bo odločala o dovoljenju za morebiten prevzem skupaj z Evropsko centralno banko, naj bi koncentracijo presojala po geografski razpršenosti in po tem, da en lastnik ne preseže 25 oz. 30 odstotkov na trgu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine