2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Izšla je nova številka zamejskega kulturno-verskega lista “Dom”

Piše: Jože Jan

»V Benečiji ponovno diši po kostanju« je uvodni članek 18. številke zamejskega petnajstdnevnika Dom, ki je izšel ta teden. »V letošnji jeseni ponovno kraljuje kostanj. Po lanski prekinitvi zaradi pandemije so spet prazniki kostanja. V Podcirkvi se nadaljuje 40. sejem kostanja in medu, vrhunec bo Burnjak, 17. oktobra v Gorenjem Tarbiju«, je objavljeno na prvi strani lista.

V novi številki  je objavljeno mnogo zanimivih člankov, med njimi uvodnik o desetletni ideji Gira v Posočju ter novice iz Benečije, Rezije in Terske, Soške in Kanalske doline.

Verski članki pišejo o papeževem sporočilu mladim in spominih msgr. Qualizze , za premislek pa nam list nudi članek o bitki med kaosom in redom.

Petnajstdnevnik Dom je ustanovila skupina slovenskih duhovnikov iz Nadiških dolin v Videmski pokrajini decembra 1966. Takrat je bil osnovni cilj tega lista ohraniti povezavo med župnijami in številnimi izseljenci, ki so zapustili svojo vas iz ekonomskih razlogov ter tako prispevati k ohranjanju slovenske jezikovne in kulturne dediščine. Leta 1982 je zadruga Dom prevzela upravljanje časopisa. Leta 1983 je Dom postal petnajstdnevnik in od takrat je nenehno rasel ter se širil po celotni Benečiji, med izseljenci pa tudi v slovenskem Posočju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine