18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Izredna seja: Poslanec Mahnič opozarja, da bodo nova ministrstva državljane stala kar 15-krat več

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Na izredni seji Državnega zbora RS je danes govora o predlogu za posvetovalni referendum o zakonu o vladi. V stranki SDS so namreč ocenili, da je širitev vlade na več resorjev neprimerna. Matični odbor je to zahtevo v ponedeljkovi obravnavi zavrnil. Koalicijski poslanci so namreč trdili, da naj bi referendum o tem potekal že na volitvah, čeprav pred volitvami sploh ni bilo govora, da se bo v kriznih časih število ministrstev, s tem pa stroški, še povečalo. Z 52 glasovi za in 23 proti je bil zavrnil predlog opozicijske SDS za razpis posvetovalnega referenduma.

“Slišali smo stavek, da je situacija z gorivi škandal. Res je škandal, a po krivdi Golobove vlade, ki je vnaprej napovedala zvišanje cen in s tem povzročila špekulativno pomanjkanje goriva, na kar so reagirali tako dobavitelji kot ljudje, ni pa reagirala vlada RS. Obstali so transporti, tudi tisti z občutljivimi stvarmi, ljudje zaman iščejo gorivo,” je kritično izpostavil poslanec SDS Branko Grims in dodal, da so lahko ljudje, ki so slišali, da bodo plesali, sedaj na račun ravnanja vlade plesali od črpalke do črpalke.

Ker smo priča začetku turistične sezone, je Grims prepričan, da to daje katastrofalen signal v tujino. Kljub temu, da se je vlada izkazala za nekompetentno in neoperativno, vztraja pri predlogu, da poveča število ministrstev,” je poudaril Grims in izrazil bojazen, da bo s tem ta še manj operativna. Grims je prepričan, da bi moralo o tem na referendumu odločati ljudstvo. V Sloveniji ima namreč oblast ljudstvo. 

Foto: Twitter

Videli smo dolge kolone na črpalkah, ker so ljudje poskušali izkoristiti pozitivne ukrepe, ki jih je sprejela vlada pod vodstvom Janeza Janše, ki je znižala ceno naftnih derivatov. Ljudje so torej pred napovedano nesorazmerno podražitvijo želeli nekaj prihraniti. Ljudje imajo vso pravico, da se o tem izrečejo, ker bodo to plačevali. Povečanje števila ministrstev pomeni, da bo Slovenija država z največ ministrstvi v Evropi,” je poudaril Grims in dodal, da se goriva dražijo, ker bo moral nova ministrstva nekdo plačati. “Kdo drug kot davkoplačevalci – s podražitvijo goriv, z dvigom davkov in vsem, kar je napovedala nova vlada v svoji koalicijski pogodbi in to v praksi že izvaja,” je dodal. 

Vlada je v samo 14 dneh vladanja po Grimsovih besedah izdala vse svoje volivce, tudi zato imajo ti pravico, da se izrečejo o zadevi, ki bo vplivala na njihovo življenje, ker bodo to plačevali in ker bo vlada zaradi tega še manj operativna. “Berufsverbot je prepoznavni znak totalitarnih sistemov. Spiski, ki jih je naročila vlada, niso nič drugega kot prikrita napoved berufsverbota ter hkrati hudo šikaniranje in pritisk na vse, ki so se v tem obdobju zaposlili, napredovali ali zamenjali delovno mesto,” je poudaril in dodal, da je referendum je najbolj demokratičen način odločanja, in kot lahko preberemo tudi v učbenikih ustavnega prava, je to edini učinkovit način omejevanja oblasti. “Tudi zato je referendum v tem primeru upravičen in pravo orodje,” je še dodal poslanec.

 

Poslanec Jonas Žnidaršič je v predstavitvi mnenja poslanske skupine SD poudaril, da naj bi v koaliciji z dobrimi nameni predstavili predlog sprememb zakona o vladi, s katerim se spreminja delovna področja nekaterih ministrstev, uvaja pa se tudi tri nova ministrstva, ki naj bi bila usmerjena v prihodnost. “Tako imenovano rekonstrukcijo vlade smo predlagali zato, ker smo prepričani, da bomo lahko le tako najbolj učinkovito uresničili zaveze volivcem, ki smo jih dali v času pred volitvami. Dejstvo je, da si državljanke in državljani zaslužijo operativno in učinkovito vlado, ki jim bo znala prisluhniti, bo odzivna, bo hitro reševala probleme ljudi in pa tudi izzive današnjega časa,” je med drugim poudaril Žnidaršič in dodal, da se ne more znebiti občutka, da gre pri tem referendumu za blef opozicije in politični “power play”, s katerim se želi upočasniti delo vlado.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Poslanka Nataša Sukič iz Levice je v zvezi z očitki stranke SDS o povečani porabi denarja z večjim številom ministrom dejala, da ji je zanimivo, kako stranko kar naenkrat skrbi javni dolg. Ker ji očitno gredo v nos digitalni boni, je dala vedeti, da ji je zanimivo, da jih ne moti trošenje denarja z namenom povečanja digitalizacije. Nova ministrstva se bodo po njenih besedah ukvarjala s perečimi problemi, kot je boj proti podnebnim spremembami. Meni, da je omenjeni predlog za referendum tipični primer politične zlorabe.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Tamara Kozlovič iz Gibanja Svoboda je povedala, da bo reorganizirana vlada bolj učinkovito izvajala naloge za obdobje 2022–2026. “Gre za ministrstva, ki bodo sledila našim prioritetam, ki bodo usmerjena v prihodnost,” je poudarila. Meni, da gre v primeru predloga za referendum zgolj za zavlačevanje pod krinko ljudskosti. “Nekorektno je, da vnaprej ocenjujejo, da nekaj ne bo delovalo,” je prepričana. Dodala je, da je njihova odgovornost, da upravičijo pričakovanja ljudi. To pa nameravajo narediti, kot menijo, da je najbolj prav. Poslanka je poudarila, da razlogi za predlog posvetovalnega referenduma niso upravičeno. “Glasovali bomo proti. Dajmo novi vladi priložnost, da se izkaže. Za ocenjevanje dela bo še veliko časa,” je zaključila.

Foto: posnetek zaslona RTVS

V dveh tednih je tretja vlada Janeza Janše sprejela prvi protikoronski paket, s katerim je začela blažiti posledice korona krize. Dva tedna je potrebovala vlada Roberta Goloba, da je poskrbela za to, da so danes cene naftnih derivatov za 20 centov višje,” je poudaril poslanec SDS Žan Mahnič in dodal, da je država v zadnjih dveh, treh dneh v kaosu. “Jemljete denar denar ljudem. Učinkovitost lahko presojamo na podlagi dejstev ne besed. Vlada pa je zvišala ceno. Če ne bi vlada nič spreminjala, bi imeli do avgusta cene enake, prejšnja vlada je namreč zamrznila cene.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Sedaj pa želite dodatna ministrstva. Bodo ta reševala krizo z naftnimi derivati? Odgovor je: ne. Pod vašo vlado bodo šle cene v nebo. Bodo nova ministrstva rešila višanje cen hrane, osnovnih potrebščin? Ne, ne bodo. Bodo nova ministrstva rešila problem podnebnih sprememb? Odgovor je, ne, ne bodo. Poglejte, kaj se v Nemčiji dogaja z energetiko, podnebno politiko, ponovno se bo uporabljalo premog. Mi pa bomo govorili o zeleni politiki in se bomo streljali v obe koleni. Svet pa bo delal drugače. Bodo dodatna ministrstva spremenila dejstvo, da je Golob obljubljal usposobljene ljudi? Še vaš mecen v ozadju Gregor Golobič je v nedeljo v intervjuju dejal, da je ekipa razočaranje, še zlasti sekretarji so daleč od strokovnosti. Bodo nova ministrstva poskrbela za zaposlovanje neizvoljenih in in propadlih politikov iz SAB in LMŠ? Odgovor je: absolutno da,” je poudaril Mahnič.

Ob tem je Mahnič izrazil prepričanje, da bi ljudje na posvetovalnem referendumu povedali, da tega ne želijo. Ker ni obvezen, bi se tako morali odločati: upoštevati ali ne. “Če bi poteptali voljo, bi pokazali pravi obraz“. Dodatna ministrstva bodo zapravljala denar, je poudaril in dodal, da bi lahko z obstoječimi ministrstvi izpolnili določila koalicijske pogodbe. “Gre za kadrovanje, zaposlovanje, poplačilo tistih, ki niso bili izvoljeni, in nagrade za tiste, ki so služili in služijo v aktualni vladi,” je bil jasen.

 

Novo vlado je po besedah dr. Vide Čadonič Špelič hitro dohitela politična realnost … rast cen goriv, hrane, elektrike ter streznitev na evropskem političnem parketu. “Predstavljeni vladni ukrepi nikakor niso čudežni, kot so napovedovali, in so seveda daleč od pričakovanj in njihovih lastnih napovedi. V Novi Sloveniji smo pričakovali, da bo vlada dr. Goloba učinkovita in operativna. Stranka, ki je gradila na strokovnosti, bi svojo obljubo namesto z ustanavljanjem novih ministrstev lahko uresničila z ustanovitvijo novih direktoratov znotraj obstoječih ministrstev,” je poudarila poslanka.

V času največje draginje je prva prioriteta vlade ustanavljanje treh novih ministrstev. Draga vlada, imate ogromno problemov. Ljudje si ne želijo novih ministrstev, ampak pričakujejo jasne rešitve. V NSi vas pri tem ne bomo ovirali. Ampak za božjo voljo, začnite delati!,” so sporočili iz poslanske skupine NSi.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ljudska volja se izrazi na referendumu, rekli ste, da jo boste upoštevali,” je vladajoče opozoril poslanec Grims in jih pozval, naj se odločijo za razpis posvetovalnega referenduma.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Dejan Kaloh iz SDS je opozoril, da v koaliciji vzpostavljajo futuristično Ministrstvo za solidarno prihodnost, kar je totalni paradoks, ker so Slovenijo vrnili nazaj v sedemdeseta leta, ko ljudje v vrsti s karnistri spet stojijo pred bencinskimi servisi in sploh ne vedo, če bodo lahko natočili gorivo. “Poslanec iz Svoboda kot primer dobre prakse vladanja z 51 ministrstvi navaja Šri Lanko, ki je – bankrotirala. Zaprli so vse šole, ker je zmanjkalo goriva, javnega življenja ni več, država je v kolapsu. Si Svoboda želi, da tudi Slovenija povsem pade na kolena?”

Foto: Printscreen RTVS

Alenka Jeraj iz SDS je povedala, da bomo z njihovo spremembo postali absolutni rekorderji glede števila ministrstev. “Očitate, da smo napovedali, da bomo sodelovali. To ne pomeni, da bomo podirali neumnosti in nepotrebno zapravljanje denarja. To ne pomeni, da imamo nek zaničevalen odnos kot nam je bilo očitano. Vsak lahko pove mnenje, to je demokracija. Govorjenje, kako so vam volivci namenili glasove, zato, da boste to naredili. Zakaj se bojite referenduma? Če je res, podite potem na referendum, pa bodo ljudje povedali. Vi pred volitvami niste napovedali širjenja števila ministrstev in da bodo ministri politiki z malo glasov. Cel kup stvari niste povedali,” je opozorila.

Foto: Printscreen RTVS

“Kolikor spremljam socialna omrežja pa tiste, ki so glasovali za novo svobodo, pišejo, da so glasovali za svobodo v celofanu in dobili so nekaj drugega kar so pričakovali,” je izpostavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec“Pravite, da vam mečemo polena pod noge, mečete pa si jih sami. Najprej s spiskom vseh zaposlenih v javnem sektorju, ki so bili zaposleni v mandatu prejšnje vlade. Ljudi zastrašujete in v bistvu počnete tisto kar ste nam očitali, da naj bi počeli. Dodatna polena si mečete tudi v luči aktualnega dogajanja. Kaj ste naredili v dobrem mesecu? Samo kadrovanje. Niti ene odločitve vlade ni bilo, da bi lahko ljudje pričeli dihati normalno. Na bencinskih črpalkah stojijo tri dni! Ukrajinski, poljski, češki tovornjaki se vozijo po manjših krajih in iščejo dizel. To je vaše ukrepanje v mesecu dni in pa spiski!?,” je poudarila Godčeva in dodala, da je za ljudi pomembno, kako bo vlada delovala. “Pomembno je, da se ljudje odločijo, če želijo tako bogato vlado.”

Foto: Printscreen RTVS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine