8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

[IZREDNA SEJA] Je Slovenija z izjavo sodnika Radonjića dosegla pravosodno dno?

Do sedaj so opozorila o nepravilnostih v pravosodju prihajala zunaj tega sistema, sedaj pa je konkretno opozorilo prišlo neposredno iz sodniških vrst. Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji državnega zbora razpravljali o predlogu priporočila, ki smo ga pripravili v poslanski skupini SDS, in sicer v zvezi z zlorabami v pravosodju in o vplivih na neodvisne sodne odločitve.

Spomnimo. Sodnik Zvjezdan Radonjić je v svoji obrazložitvi oprostilne sodbe Milku Noviču, ki  je bil oproščen za umor nekdanjega direktorja Kemijska inštituta, izpostavil oziroma opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen v času procesa, s čimer se ga je hotelo disciplinirati in diskreditirati, ker je proces vodil po edinem pravem in nujnem načelu pravičnosti. Že po prvih narokih v omenjeni zadevi so se začeli pritiski na predsednika okrožnega sodišča, da naj sodnika Radonjića disciplinira in da naj ta sodi, kot je treba. Kaznovanje sodnika Radonjića naj bi predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. K sodniku Radonjiću je ves čas prihajala sodnica, ki je bila bojda neposredno v stikih z državnimi tožilci, in mu namigovala, naj Noviča ne oprosti. Sodnik Radonjić je bil priča medijskim pritiskom in brskanju po njegovem zasebnem življenju, celo po njegovih zdravniških mapah. Ob izreku je še napovedal, da ker je želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa se bo verjetno znašel v suspenzu.

Priporočilo so pretekli teden že obravnavali člani in članice odbora za pravosodje. Za koalicijo je bil sporno že dejstvo, da se v zakonodajni veji oblasti oziroma državnem zboru razpravlja o sodni veji oblasti. Še posebej glasna sta bila nekoč strankarska kolega, danes pa nadomestna poslanca Maša Kociper in Jani Möderndorfer, ki sta na vsak način želela doseči prekinitev ali zaprtje seje za javnost, pri čemer sta (ne)namerno spregledala, da je bil predsednik državnega zbora in član koalicije mag. Dejan Židan tisti, ki je priporočilo poslal v obravnavo odboru za pravosodje in predhodno že pripravil predlog, po katerem bi bila izredna seja državnega zbora danes.

Poslanci SDS so v svojih razpravah večkrat poudarili, da namen našega priporočila ni govoriti o konkretnih sodnih primerih, še posebej ne tistih, ki so odprti. Bistvo priporočila je namreč dejstvo, da so do sedaj opozorila o nepravilnostih v pravosodju prihajala predvsem zunaj tega sistema, tokrat pa je bil konkreten sodnik tisti, ki je spregovoril o pritiskih. »Če sodnik v sodni dvorani govori o pritiskih, ki so se vršili nanj med sojenjem, je to znak, da zazvonijo vsi alarmi. Pa ne glede na to, ali bi to izrekel sodnik v primeru farmacevtka  ali v primeru Novič. Ne govorimo o konkretnem primeru, temveč o izjavi sodnika,« je bil jasen poslanec SDS dr. Anže Logar.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je med drugim izpostavila, da je slovensko sodstvo od vseh treh vej oblasti v najslabšem stanju in globoki krizi, ker je še vedno hibrid starih struktur in centrov moči ter zavit v celofan navideznega sistema, ki velja za demokratično razvite države, in dodala: »V normalni državi bi dogajanje okoli procesa Novič streslo in pretreslo sam pravosodni vrh. Zadeva je pomembna in terja konkretne odgovore in ukrepe.« Pa vendar se ni zgodilo nič. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je dogajanje namreč komentirala, da se vse skupaj dogaja na podlagi »čvekov tu in tam«. Mlačnost odziva ali celo tišina odgovornih, tudi predsednika države, je tako po mnenju Anje Bah Žibert zelo zaskrbljujoča.

V predlogu priporočila smo tako v poslanski skupini SDS zapisali, Državni zbor RS priporoča:

1. Vrhovnemu sodišču RS in Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS, da v okviru svojih pristojnosti opravita ločeno celovito analizo vseh navedb okrožnega sodnika Zvjezdana Radonjića, ki jih je izrekel v postopku izreka sodbe dr. Milku Noviču in se nanašajo na pritiske posameznikov na neodvisno in pravično sojenje v konkretnem primeru, ter po potrebi v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepata zoper tiste, ki so izvajali takšne pritiske.

2. Priporoča Vladi RS, da v sodelovanju s policijo opravi analizo vseh dosedanjih javno znanih dejstev v zadevi dr. Milka Noviča  in drugih podobnih zadev (vsaj Patria, Kangler, Magajna), ki predstavljajo hude kršitve človekovih pravic in svoboščin prizadetih posameznikov v postopkih ter niso zakonski razlogi za izpodbijanje s pravnimi sredstvi (npr. pritiski ali drugačni vplivi na sodniške odločitve), in na tej podlagi pripravi oziroma predlaga take zakonske spremembe, ki bodo v veliko večji meri preprečevale kršitve človekovih pravic in svoboščin oziroma jih učinkovito sankcionirale.

3. Sodnemu svetu RS, da v skladu s svojimi pristojnostmi obravnava dejstva v zadevi dr. Milko Novič, ki ne predstavljajo zakonskih razlogov za izpodbijanje s pravnimi sredstvi (npr. pritiski ali drugačni vplivi na sodniške odločitve) in v drugih podobnih primerih (vsaj Patria, Kangler, Magajna) ter predstavljajo hude kršitve človekovih pravic in svoboščin prizadetih posameznikov v postopkih sojenja, ter da na podlagi  izsledkov po potrebi Državnemu zboru RS predlaga rešitve, ki bodo v veliko večji meri preprečevale kršitve človekovih pravic in svoboščin v sodnih postopkih oziroma jih učinkovito sankcionirale.

Koalicijski glasovalni stroj predloga priporočila ni podprl, zato poslanke in poslanci na današnji izredni seji o njem ne bodo razpravljali, temveč zgolj razpravljali.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa izredne seje na TV Slovenija 3 od 12. ure dalje!

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine