14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Izolski občinski svet podpira prenos zemljišča ladjedelnice na državo

Piše: L. K. F., STA

Izolski občinski svetniki so na današnji redni seji sprejeli uradno stališče v zvezi s prenosom lastninske pravice za območje ladjedelnice z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na državo. Svetniki so pozdravili odločitev DUTB, ob tem pa izrazili željo po začetku dialoga med lokalno skupnostjo in državo o potencialnih vsebinah na območju.

Pri tem naj se upošteva dejstvo, da si želi lokalna skupnost na to območje umestiti programe, ki so v širšem javnem interesu, kot so ureditev plaže, parka in promenade ter dom starejših. Prav tako naj se nadgradi navtično servisno dejavnost na območju, ki bo skladna z najvišjimi prostorskimi in okoljskimi standardi.

Svetniki med drugim predlagajo, da se pristopi k širši javni razpravi, ki naj pripelje do identifikacije vseh želenih in sprejemljivih dejavnosti na tem območju. Vladi in DUTB pa predlagajo, da se k enakemu postopku zateče tudi v primeru nepremičnin na območju bivše tovarne Argo. Svetniki so stališče sprejeli soglasno.

Upravni odbor DUTB je sredi februarja sprejel sklep, s katerim vladi predlaga prenos nepremičnin Ladjedelnice Izola na državo. Na območju nekdanje ladjedelnice bi uredili prostore za potrebe vojske, policije, uprav za pomorstvo ter za zaščito in reševanje, agencije za okolje in inšpektorata, so takrat sporočili iz DUTB.

Te napovedi pa so pri številnih v Slovenski Istri naletele na ogorčen odziv. Istrski župani so se nato na srečanju z notranjim ministrom Alešem Hojsom strinjali, da je prenos lastništva na državo dobra rešitev, vendar v Izoli za območje predvidevajo turistične vsebine, nasprotujejo pa vojaški dejavnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine