19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Izjave Putinu naklonjenih slovenskih predstavnikov tranzicijske levice

Piše: M.D.

Poslanci državnega zbora danes razpravljajo o predlogu resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Janez Janša (SDS) je resolucijo označil za akt solidarnosti, v vladajočih koalicija pa sprejemu resolucije nasprotujejo.

Slednje ne čudi, zbrali smo nekaj doslej v javnosti izrečenih izjav predstavnikov trdne in prorusko usmerjene ter Putinu naklonjene slovenske tranzicijske levice.

Zadnji šef komunistične partije in nekdanji predsednik države Milan Kučan na vprašanje novinarja Vladimirja Voduška, kdo je kriv za vojno, Rusija ali Ukrajina: “Pri taki stvari so krivde vedno deljene, deljene v smislu, da niso našli načina  da se pogovorijo o teh stvareh. Vodušek: zakaj pa že pred vojno ni prišlo do tega, da Ukrajina dobi nek status države. .. Kučan: saj je Finska ravno tako na meji z Rusijo, pa ima nevtralen status, tako da …”

Tanja Fajon, nekdanja evropska poslanka SD in zdajšnja ministrica za notranje zadeve: “Slišati pa je in delim te kritike, da je današnji odhod predsednika vlade (Janeza Janše, 15. 3. 2022 – op.) tvegana poteza, lahko celo nevarna poteza in neusklajena z institucijami. Da gre za farso na eni strani, mogoče tudi za solidarnost in pogum, ampak predvsem za farso.”

Stranka SD: “Polna usta so nas vojne v Ukrajini, ne upamo pa s prstom pokazati na glavnega krivca, to so ZDA in Nato. Oni izsiljujejo vojno, na njih toti ljudje trpijo, na tem ljudje, ki se ne znajo usesti skupja s Putinom in se dogovoriti zadevo, da ne pobijajo ljudi.”

Ostale izjave

Tanja Fajon v odzivu na pobudo poslancev SDS za sprejem resolucije: “Vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda.

“Ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno, nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj.”

V razpravi na Evropskem forumu Alpbach v Avstriji o geopolitičnem prebujenju EU je povedala, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij EU proti Rusiji, zaradi agresije na Ukrajino. »Morebitne vizumske omejitve bi preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo Putinovi politiki in želijo zapustiti Rusijo. Menim, da bi bila ukinitev vizumov tvegana poteza, ki bi se lahko vrnila kot bumerang.«

“To zaostrovanje razmer, posledično tudi prošnja Ukrajine oziroma pogovori Ukrajine za članstvo v zvezi Nato, so zelo zaskrbljujoči.« Prepričana je, da bi bilo veliko varnostno tveganje, če bi zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo.

“Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne.«”(izjava Tanje Fajon v Vitanju)

“Slovenija absolutno ne želi biti Madžarska, ki podpira ruski režim, in hkrati ne želi biti kot Poljska, ki je absolutno antirusko usmerjena.”

V enem izmed svojih zadnjih glasovanj v Evropskem parlamentu je tudi Tanja Fajon, zdaj ministrica za zunanje zadeve, glasovala za odložitev kandidature za vstop v EU. Slovenski poslanci iz Skupine Evropske ljudske stranke (EPP) so bili enotni proti odložitvi.

Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda in predsednik slovenske vlade: “Danes bo z nami predsednik Volodimir Zelenski (pred časom v Bruslju). Pri vsakem mirovnem načrtu je temelj pripravljenost obeh strani. Bojim se, da se obe strani pripravljata na zaostritev vojaških spopadov. To ne more biti dobra popotnica za mirovniški načrt.”

22. februar 2023: “Vsako neusklajeno politično dejanje je nepotrebno in neumestno, je v odzivu na pobudo poslancev SDS za sprejetje resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem.”

Obsodb ruske agresije s strani Slovenije je eliko, zato “ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij”.

Golob za BBC, 30. junij 2022: Če bi z Rusijo sodelovali drugače, vojne morda ne bi bilo. Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. Če bomo to dejstvo ignorirali, težave ne bomo rešili,« je v pogovoru za medijsko hišo BBC ob robu zasedanja Nata dejal Golob.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine