23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Izjava Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN) o napadu na ekipo Nova24TV

Izjava Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN) o napadu na ekipo Nova24tv na protestnem shodu 16. oktobra 2020:

»Slovensko združenje domoljubnih novinarjev je zgroženo zaradi incidenta, ki se je zgodil na t. i. politkolesarskem shodu v petek, 16. oktobra 2020, v večernih urah, ko je znani politični aktivist Zlatan Čordić snemalcu iz novinarske ekipe Nova24tv odtujil kamero. V združenju najostreje obsojamo napad in menimo, da bi moralo tožilstvo napadalca preganjati po zakonu. Napad na novinarje in snemalce, še posebej, če gre za fizični napad, je nekaj, kar se ne bi smelo dogajati. Novinarjem mora biti omogočeno, da opravljajo svoje delo. Ta napad je še posebej nerazumljiv, saj je bil napaden snemalec, ki ne ustvarja vsebine in programa Nova24TV, ampak skoti objektiv le beleži dogajanje.

Razumemo, da so novinarji pri svojem delu velikokrat izpostavljeni storilcem različnih kaznivih dejanj, pri čemer je potrebno opozoriti, da so bile pri konkretnem kaznivem dejanju navzoče tudi priče in da je storilec v javnosti znana oseba. Vendar pa je nedoumljivo, da policija ob tem ni ukrepala tako, kot bi morala; da bi tatu, ki je s svojim dejanjem tudi oviral novinarsko delo, takoj aretirala in mu odvzela ukradeni predmet, ki, mimogrede, ni poceni. Takšno ravnanje vzbuja upravičen sum, da so storilci kaznivih dejanj bolj zaščiteni od žrtev, očitno tudi zaradi »primernega« političnega ozadja. Pričakujemo, da se napad razišče in storilec odgovarja za svoje dejanje.

Ob tem želimo spomniti, da ne gre za prvi incident, v katerega je bil vpleten omenjeni aktivist. Na letošnji proslavi ob dnevu državnosti je z megafonom vdrl na varovan prostor in skušal motiti državno proslavo.

Od policije zahtevamo dosledno ukrepanje proti storilcem kaznivih dejanj, saj se je dogodek zgodil tudi v času, ko javno zbiranje ni dovoljeno, shod pa je bil povrh vsega še neprijavljen. Če do ukrepanja ne bo prišlo, pozivamo vlado, da stori vse za uveljavitev vladavine prava in zaščito žrtev kaznivih dejanj, sicer bo Slovenija dokončno postala zverinjak, kjer bo vladal argument moči namesto moči argumenta.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Predsednik SZDN Jože Biščak

Ljubljana, 17. oktobra 2020«

Zadnje novice

Sorodne vsebine