7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

(IZ TISKANE DEMOKRACIJE) Saga o RTV Slovenija: Od laganja o plačah do brezobzirne maščevalnosti in Hamas-aktivizma

Piše: Gašper Blažič

Ali je sprenevedanje vodstva RTV Slovenija o tem, da se je politika umaknila iz javnega zavoda in da se nikomur ne maščujejo, že doseglo višek? Na to vprašanje je za zdaj nemogoče odgovoriti.

Da so sodelavcem nekdanje informativne oddaje Panorama, ki ji niso dali možnosti za razvoj in promocijo, znižali plače, smo bežno omenili že v prejšnji številki Demokracije. Sedaj pa je znanih tudi več podrobnosti, ki smo jih najprej objavili na naši spletni strani. Rdeča nit vsega tega dogajanja pa je, da vodstvo RTV prek svoje službe za odnose z javnostjo očitno bolj sebe kot javnost prepričuje, da se ne maščujejo nikomur. No, v prvem naletu so se celo debelo zlagali, da niso nikomur znižali plače, sedaj pa so že priznali, da zaradi spremenjenih finančnih in programskih razmer spreminjajo pogodbe nekaterim sodelavcem v njihovo škodo, medtem ko so – očitno na željo premierja Roberta Goloba – v najbolj gledane večerne termine vrnili Marcela Štefančiča, ki ga zlobni jeziki sedaj kličejo »gospod Jebenoveč«.

»Maščevanje je sladko!«

Toda obstajajo očitno tudi tisti drugi, ki jih je, če parafraziramo Štefančiča, »jebeno manj«. Pa to sploh ne pomeni, da gre za privržence SDS – dovolj je že, da se politično niso opredelili in niso stopili na stran levičarskega aktivizma, ki je sicer močno vidno na hodnikih na Kolodvorski in Tavčarjevi. Primer sedaj že nekdanje novinarke TVS Andreje Gregorič to dokazuje, saj je bil njen edini »politični greh« ta, da je sodelovala v oddaji Panorama, ki je bila za depolitizirane puritance na RTV izraz »kolaboracije z janšizmom«. Nič nenavadnega torej, da se ob zadnjem škandaloznem znižanju plač sodelavcem ukinjene Panorame, ki jih imajo očitno za »tehnološki višek«, »pravoverni« drugi sodelavci tako rekoč privoščljivo hihitajo s ponavljanjem njihove priljubljene fraze »maščevanje je sladko«. Kot da bi bili sodelavci Panorame krivi za tegobe tistih, ki jih je »jebeno več«. Tu se vidi, kako brezobzirna je maščevalnost političnih aktivistov, ki imajo sebe za nosilce »depolitizacije«, kajti to, kar počne sedanja vladajoča elita, zanje ni politika? No, osrednje novinarsko društvo in novinarske sindikalne organizacije molčijo – in pritrjujejo. Molči tudi počasi odhajajoča evropska (polit)komisarka Věra Jourová.

Kaznovan zato, ker je profesionalec

Zagotovo je prvotno zapisano debelo laž RTV, da nikomur ne nižajo plače, najučinkoviteje demantiral Valentin Areh, ki se je na javnost obrnil z javnim pismom in potrdil navedbe o številnih politikantskih rabotah novega »depolitiziranega« vodstva. Valentin Areh ni kdorkoli: gre za doktorja znanosti, dolgoletnega vojnega dopisnika, urednika, ki je bil nekaj časa tudi v. d. direktorja TVS. Pomenljivo je, da nanj socialistični puritanci RTV niso bili tako pozorni, dokler ni leta 2016 predstavil dokumentarnega filma o JLA. Takrat se je nanj vsulo, saj je očitno preveč realistično predstavil komunistično Jugoslavijo. Nekdanji oficir JLA Milan Gorjanc je v Dnevniku zapisal celo naslednje: »To novinarsko rokodelstvo je visoko preseglo očeta sovražne propagande /Goebbelsa, op. ur./, čigar reklo je bilo, da tisočkrat ponovljena laž postane resnica.« Igor Mekina pa ga je takrat na portalu Insajder javno imenoval za »utrjevalca desničarskih stereotipov«. Od takrat Areh ni imel več miru, puritanci so se ga lotili večkrat. No, sedaj jim je končno uspelo, da so mu plačo zbili kar za 17 plačnih razredov in bo lahko ostal zaposlen na RTV, če se bo kljub več kot 30-letnim izkušnjam sprijaznil s plačo začetnika. Nič nenavadnega torej, da je Areh odkrito spregovoril o tem, da vodstvo RTVS kaznuje tiste, ki se držijo profesionalnih standardov: »Vodstvo RTV na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programov stopnjuje pritiske, izvaja šikaniranja in posega v novinarsko delo. Zaposleni na Panorami so deležni psihičnega nasilja, groženj in žalitev. Za grožnje z odpovedmi delovnega razmerja izbranim novinarjem ni nobene pravne podlage. Gre za očitno in grobo kršitev delovnopravnih institutov in zakonodaje proti tistim kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov.«

Seja odbora za kulturo: vse »že videno«

Razmere na RTV Slovenija pa so prišle tudi na dnevni red parlamentarnega odbora za kulturo, o čemer smo podrobneje poročali na naši spletni strani, čeprav zadnje čase poslanci Gibanja Svoboda čedalje pogosteje zavračajo zahteve opozicije po sklicu sej posameznih delovnih teles. Ob soočenju argumentov velja omeniti predvsem predsednika Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije na RTVS Toma Zalaznika, ki se čudi kadrovski politiki na RTV, češ da so med novinarji Panorame vsi dosegali ali celo presegali zahtevane izobrazbene pogoje, poleg tega imajo po njegovem vsi za sabo večletne izkušnje pri nastopanju pred kamero in ustrezno usposabljanje. Medtem pa več kot petina novinarjev, zaposlenih v drugih uredništvih, nima izobrazbenih pogojev za zasedbo svojega delovnega mesta, je še dejal. No, to seveda ni oviralo sprenevedavega in putinističnega odziva poslancev Gibanja Svoboda. Andreja Rajbenšu je poudarila, da sta aktualna vlada in koalicija z novelo zakona o RTVS, potrjeno na referendumu, politiko umaknili z RTVS (ja, ko bi jo le).  Predsednica odbora Sara Žibrat pa je ocenila, da se odbor ni dolžan ukvarjati s kadrovskimi in programskimi odločitvami neodvisnega javnega medija. Lahko pa odbor obravnava poslovanje zavoda in se ukvarja s tem, kako zagotoviti njegovo finančno stabilnost, je dodala. Glasovanje o sklepih je prineslo ponovitev že stokrat videnega v takih primerih: glasovalni stroj koalicije je povozil sklepe opozicije. Tako je padel v vodo tudi sklep, da bi vlada predložila analizo reševanja RTVS pred uničenjem, če jo je pred »depolitizacijo« tako skrbelo za RTV.

Raiven, KPK in odstop Vardjana

Toda podzavest tistih, ki jih je »jebeno več«, je v zadnjem času začela vidno kopneti zaradi afere, povezane z menda spornim izborom slovenskega predstavnika oz. slovenske predstavnice na letošnjem Eurosonga. Takšen interni izbor so sicer prvič naredili že leta 2013, nato pa leta 2021, ker je leto prej zaradi epidemije covida-19 Eurosong odpadel in je zmagovalka pretekle Eme Ana Soklič posnela novo skladbo. Tako je med televizijci nastal vtis, da lahko precej ceneje in brez velikega pompa interno izberejo slovenskega zastopnika, s tem pa je sama tehnologija izbora skrita pred očmi javnosti in tako tudi precej manj možnosti, da bi prišlo do takšnega škandala kot denimo leta 2002, ko so ob precejšnji asistenci žirije razvedrilnega programa (ki ga je takrat vodila Miša Molk) zmagale razvpite »Sestre«. RTV Slovenija je tako zmagovalko natečaja sporočila že decembra lani, s tem pa so se okrepile špekulacije o »veliki kuhinji«, ki naj bi se dogajala v zvezi z Eurosongom in slovenskim zastopstvom. Zato so na protikorupcijsko komisijo, na tisti organ torej, ki je nedavno prekinil preiskovalni postopek proti premierju Robertu Golobu, priromale prijave na račun izbora Raiven kot slovenske zastopnice na Eurosongu, kar je posledično sprožilo tudi odstop urednika razvedrilnega programa Vanje Vardjana, nekoč »vročega« dopisnika iz Beograda (čeprav spet ne tako »vročega«, kot je bil denimo Valentin Areh). Sedaj se postavlja vprašanje, ali je bila zadeva z Raiven poskus, da se Vardjana znebijo iz podobnih nagibov kot npr. Areha, saj je denimo Bojan Požar na omrežju X objavil informacije, da je ena od prijav prišla s strani Roka Smoleja, razvpitega pomočnika direktorice TVS Ksenije Horvat, saj je prav on najprej podpisal odredbe o »čakanju« sodelavcem Panorame z Rajkom Geričem vred. Smolej pa naj bi tudi skliceval seje uredništva razvedrilnega programa kar Vardjanu (nekdanjemu uredniku Markovićeve televizije Yutel za Slovenijo) za hrbtom, tako ali tako pa je vodstvo RTVS močno oklestilo proračun za razvedrilne oddaje. Zato bo zanimivo opazovati, koliko kolateralnih žrtev bo stalinistično čiščenje na Kolodvorski terjalo med tistimi, ki so bili doslej lakajsko uslužni do resničnih (podzemnih) gospodarjev Slovenije.

Hamasov džihad na RTV

A očitno si vodstvo RTVS s tem ne beli glave. Še več, vplivni član Sveta RTVS Tadej Troha skuša prikriti notranje težave na RTV s t. i. Hamas-aktivizmom, saj naj bi s podobnimi argumenti, kot so lani in predlanskim nastop na Eurosongu odrekali Rusiji (zaradi agresije in vdora v Ukrajino), sedaj odrekli še Izraelu, češ da mora Slovenija zastaviti svoj vpliv za to, da se Izraelci kaznujejo zaradi genocidnih dejanj in etničnega čiščenja v Gazi. Toda nedavno je dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar v intervjuju za Portalplus izrekel nekaj zelo grenkih resnic o slovenskih mainstream medijih (tudi o RTVS), ki so zelo selektivno poročali o dogajanju na Bližnjem vzhodu ter zamolčevali bistvo krvavega dogajanja in početja Hamasa. »Če si hotel v minulih tednih imeti polno predstavo o Hamasovih masakrih (rezanje glav dojenčkom, lomljenje nog in medenic ženskam in iznakaženje spolnih organov), si moral prisluhniti poročilom sosednjih držav, na primer RAI. Ti so o tem in posledicah poročali še tedne, ko so na dan prihajale podrobnosti. V vseh teh tednih pri nas nisem ali le redko zasledil navedb, da so ob napadih izraelske vojske na Gazo na ozemlje Izraela še vedno padale tudi Hamasove rakete, da je več kot polovica izraelskih talcev še vedno v Hamasovih rokah in da je najmlajši star le eno leto. Ob pozivih na ustavitev ognja je bilo slišati le pozive Izraelu, ne pa tudi Hamasu. Izpostavljali so se izraelski napadi na civilne ustanove, nič ali pa redko, da da so bili v njih ali iz njih napadali pripadniki Hamasa, da so civiliste uporabljali za živi zid,« je med drugim dejal Cerar. No, očitno je Troha opogumljen z dejstvom, da je zunanja ministrica Tanja Fajon tako rekoč že poskrbela za uvrstitev Slovenije med države, ki obtožujejo Izrael kot genocidno državo. Medtem pa se bodo novinarji iz nabora »jebeno več« lahko še naprej šli Hamas-aktivizem pri poročanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine