12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Iz sveta, tudi Slovenije, obsodbe napada v Nici in izrazi solidarnosti; premier Janša: ničelna toleranca do terorizma

V Evropi in po svetu se vrstijo izrazi solidarnosti s Francijo in obsodbe današnjega napada v Nici, v katerem je moški z nožem ubil najmanj tri ljudi, več pa poškodoval. Na Twitterju so se oglasili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, premier Janez Janša in zunanje ministrstvo.

“V imenu Republike Slovenije izražam globoko sožalje francoskemu ljudstvu ter predsedniku in prijatelju Macronu ob terorističnem zločinu izrekam veliko solidarnost,” je na Twitterju zapisal predsednik Pahor.

Janša je na Twitterju zapisal “ostanite močni” v angleščini, v francoščini pa “ničelna toleranca do terorizma” s ključnikom Emmanuel Macron in solidarnost. Zunanje ministrstvo je v francoščini na Twitterju izrazilo podporo francoskemu narodu in obrambi evropskih vrednot. “Vse naše misli so z žrtvami grozljivega napada v Nici in njihovimi svojci,” so dodali.

Italijanski premier Giuseppe Conte je po napadu izrazil podporo Franciji in Francozom. “Strahopetni napad v Nici ni pustil niti praske na skupni fronti obrambe vrednot svobode in miru. Naša prepričanja so močnejše od fanatizma, sovraštva in nasilja,” je zapisal na Twitterju. Sporočilo je končal v francoščini z “enotni smo”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je prav tako poudarila, da Nemčija stoji ob strani Franciji v teh težkih časih po brutalnem napadu. Izpostavila je svojo globoko pretresenost. “Moje misli so s svojci umorjenih in ranjenih,” je še dodala v tvitu, ki ga je objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na Twitterju izrazil solidarnost s Francijo in Francozi. Poudaril je, da je v mislih z žrtvami tega grozljivega napada in njihovimi svojci. “Celotna Evropa je z vami,” je poudaril.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Evropejce pozval, naj se združijo v boju proti nasilju in tistim, ki skušajo vzpodbujati in širiti sovraštvo. Izrazil je pretresenost in globoko žalost zaradi novega grozljivega napada v Nici. “Bolečino čutimo vsi v Evropi,” je tvitnil.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obsodila surov napad. “Z vsem srcem sem s Francijo,” je tvitnila. Poudarila je, da je s Francijo solidarna celotna Evropa. “Ostali bomo enotni in odločeni do barbarstva in fanatizma,” je dodala.

Francoska škofovska konferenca je obsodila ta “neopisljiv napad” in pozvala k nujnemu boju proti terorizmu. Izpostavili so, da so bili ljudje “napadeni in ubiti, ker so bili v cerkvi”. “Naša celotna država je žrtev teh grozljivih napadov,” so zapisali v izjavi in poudarili, da kljub žalosti, ki jih teži, “katoliki ne bodo podlegli strahu in se želijo skupaj s celotnim narodom zoperstaviti tej slepi in izdajalski grožnji”. Dodali so, da bodo v cerkvah po Franciji v čast žrtvam napada ob 15. uri zadoneli zvonovi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad je obsodila tudi Turčija, ki je sicer te dni v vse bolj zaostrenem sporu s Francijo zaradi podpore francoskega predsednika Emmanuela Macrona objavi karikatur islamskega preroka Mohameda po brutalnem umoru učitelja ter zaradi napovednih ukrepov v boju proti islamskemu ekstremizmu. Turško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izrazilo odločno obsodbo tega krutega napada in Franciji izrazilo solidarnost ter sožalje svojcem žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Vrstijo se obsodbe napada v Nici in izrazi solidarnosti Franciji

Napad v Nici je obsodil tudi Vatikan, ki poudarja, da terorizem in nasilje nista sprejemljiva. “To je trenutek bolečine v času zmede. Terorizma in nasilja ni mogoče sprejeti,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni. Kot je dejal, papež Frančišek moli za žrtve in njihove svojce.

“Današnji napad je sejal smrt na kraju ljubezni in tolažbe, v gospodovi hiši. Papež je bil obveščen o razmerah in žaluje skupaj s katoliško skupnostjo,” so sporočili iz Vatikana.

Napad je obsodil tudi britanski premier Boris Johnson, ki je izrazil solidarnost s Francijo v boju proti ekstremizmu. “Zgrožen sem ob novicah iz Nice o jutranjem barbarskem napadu v baziliki Notre-Dame, “je tvitnil v angleščini in francoščini. “Naše misli so z žrtvami in njihovimi družinami, Združeno kraljestvo neomajno podpira Francijo v boju proti terorizmu in nestrpnosti,” je zapisal.

Na Twitterju se je oglasil tudi nizozemski premier Mark Rutte, ki je Franciji izrazil solidarnost v boju proti ekstremizmu. “Francoskim prijateljem sporočamo: niste sami v boju proti ekstremizmu. Nizozemska je na vaši strani,” je tvitnil Rutte.

Madžarski premier Viktor Orban je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu poslal pismo z izrazi sožalja in podpore francoskemu narodu, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Napadi, ki smo jim bili priča danes in v zadnjih tednih, so jasno pokazali, da so naša skupna evropska kultura, način življenja in vrednote ujeti v navzkrižni ogenj ekstremističnega terorizma,” je sporočil Orban.

“Terorizem, nasilje in sovraštvo so sodobna nadloga, ki uničujejo naš svet. Naše srce je s Francijo,” je na Twitterju zapisal izraelski predsednik Reuven Rivlin. “Naša srca so z družinami žrtev današnjega grozljivega terorističnega napada na cerkev v Franciji, molimo za okrevanje ranjenih,” je zapisal Rivlin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine