19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz sejma Agra: Kmetje in kmetice pokazali povezanost in solidarnost, vzpostavili solidarnostni projekt zbiranja krme

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Odkar obstaja Slovenska demokratska stranka, odkar smo pisali naš prvi program v zvezi s kmetijstvom, v njem piše, da je hrana strateška surovina in da je zaradi tega kmetijstvo ne samo ena od najpomembnejših panog, ampak je temeljna panoga. Mi lahko zdržimo brez marsičesa, čeprav bi bilo težko- tudi brez nafte, tudi brez elektrike, vrnili bi se v železno dobo. Ampak na nek način bi večina preživela. Brez hrane seveda ne preživimo,” je na današnjem kmetijskem forumu stranke izpostavil prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. 

Na 14. kongresu Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS, kjer je bil za predsednika soglasno izvoljen dr. Jože Podgoršek,  je podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs izpostavil, da je potrebno zavedanje, da brez kmetov ni življenja. “Tega se moramo zavedati vsi”, je bil jasen. “Trenutno se v kmetijski zakonodaji odvijata dve ključni stvari: Prvič, zakonodajno pravno služba je raztrgala Zakon o živalih. Drugič, koalicija želi spolitizirati volitve v KGZ. Nujna pa je de-monopolizacija tistega dela sektorja kmetijstva, ki ovira razvoj kmetijstva.” Po besedah Hojsa se z evropske perspektive nakazujejo pozitivne spremembe. “Na Nizozemskem so kmetje jasno povedali, da glede kmetijskih politik ne želijo poslušati birokratov, ampak aktivno sodelovati, kar je korak v pravo smer.”

 

 

V Gornji Radgoni  se je danes začel 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, kjer se bo v šestih dneh predstavilo 1700 razstavljavcev iz 35 držav. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po poročanju STA ob odprtju sejma izpostavila pomembno vlogo kmetijstva pri iskanju trajnostnih rešitev, tudi pri obnovi po poplavah. Po njeno je nujno, da se v prihodnjem desetletju najde način, kako pridelati čim več kakovostne hrane, da ne bomo odvisni od uvoza in ekonomskih tveganj ter da bomo vse to dosegli tudi ob ekstremnih vremenskih razmerah. Po besedah ministrice za kmetijstvo Irene Šinko bo ministrstvo do 1. septembra razpolagalo s prvimi podatki o nastali škodi. “In naše prihajajoče aktivnosti bodo močno spremenjene zaradi odpravljanja posledic ujm”, je napovedala.

 

Država partnerka sejma je tokrat Indija, ki velja za državo z bogato tradicijo kmetijske pridelave in proizvodnje živilskih izdelkov. Pomurski sejem izpostavlja, da napredek Indije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme, predstavlja pomemben prispevek k učinkovitosti kmetijskega sektorja. “Agra tudi letos prinaša temeljne novosti tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Predstavlja vrhunske rejske dosežke, v sejemske vrtove pa organizator vabi s sonaravnimi praksami in strokovnimi nasveti.”

Solidarnostni kmetijski projekt Nudim-potrebujem pomoč
Kmetijske organizacije, ki povezujejo in zastopajo interese kmetov ter njihovih zadrug – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Zadružna zveza Slovenije (ZZS), Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), Sindikat kmetov Slovenije (SKS) in Zveza kmetic Slovenije (ZKS), združene v projektu “NUDIM – POTREBUJEM POMOČ na kmetiji”, si prizadevajo za solidarnostno pomoč kmetijam, ki so utrpele škodo v nedavnih rušilnih povodnjah in plazovih.

Vodilo projekta je, da se poveže kmetije in ostale deležnike pri zagotavljanju krme za rejne živali tam, kjer si je zaradi uničenja, poškodovanih površin, opreme ter infrastrukturnih škod, ne morejo zagotoviti. Pobudniki izpostavljajo, da bo solidarnostno medsebojno povezovanje in sodelovanje tisto, ki bo pripomoglo k ohranitvi in ponovnemu zagonu kmetijstva na oškodovanih območjih.

Foto: Zadružna zveza Slovenije

Preko spletnega obrazca se bo zbiralo podatke. “Kmetije, ki potrebujejo pomoč, vpisujejo svoje potrebe, medtem ko druge kmetije in zadruge ponujajo krmo ter nudijo pomoč pri prevozu, mehanizaciji in drugih potrebah,” je pojasnila  predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager in ob tem dodala, da so kmetijske organizacije vnovič potrdile, da njihovo sodelovanje ni zgolj vsebinsko, ampak tudi operativno.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in mreža kmetijskih svetovalcev na zavodih KGZS bodo preverili vsako kmetijo, ki bo zaprosila za pomoč po krmi. Direktor KGZS Janez Pirc je povedal, da se je po pomoč obrnilo že preko 100 kmetij. 300 kmetij je na drugi strani ponudilo pomoč v obliki krme in ostalih oblikah pomoči. Direktorica Kmetijske zadruge Slovenska Bistrica Karmen Sadek Pučnik je izpostavila, da je izrednega pomena, da kmet v takšnih trenutkih ne ostane sam. “Slovenski kmetje in kmetice smo zopet pokazali kako povezani in solidarni smo. Številni so se takoj samoorganizirali in začeli ogroženim kmetijam dostavljati krmo iz vseh koncev Slovenije.” Predsednica ZKS Irena Ule ter predsednik SKS Anton Medved sta med drugim izpostavila, da “prav vsaka kmetija šteje s stališča zagotavljanja prehranske suverenosti Slovenije, vitalnega in socialno varnejšega podeželja ter varnejše prihodnosti vseh državljanov, zlasti najmlajših in drugih ranljivih skupin, in da se s solidarnostno akcijo pomaga ohraniti dejavnost teh kmetij in posredno trajnostnih verig oskrbe z lokalno pridelano, predelano in distribuirano hrano”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine